Portal Pszczelarski

[Sprzedam] Puzzel z sztucznymi komórkami plastrowymi (do sztucznej pierzgi)


Puzzel z sztucznymi komórkami plastrowymi
Dwa razy użyte, cena 4 zl za puzel, w sklepie 6 zl, dostępna duża ilość.

Element podstawowy systemu do produkcji i pozyskiwania sztucznej pierzgi.
Skrócony opis technologii produkcji i pozyskiwania sztucznej pierzgi:

Puzzle wypełniamy do ok. 2/3 pojemności komórek świeżym pyłkiem
Resztę przestrzeni w komórkach uzupełniamy miodem.
Łączymy puzzle w plastry.
Połączone plastry tworzą ramkę, którą umieszczamy w ulu na ok 2 tygodnie, gdzie pszczoły modyfikują tak poddany pyłek do postaci pierzgi.
Po ok 2 tygodniach od poddania do ula wyciągamy ramki z gotowa pierzgą.
Pierzge wyciskamy ze sztucznych komórek przy pomocy praski ręcznej lub praski stołowej.
Po wyciśnięciu pierzgi puzzle są gotowe do ponownego wykorzystania.
Alternatywny sposób: wypełniamy puzzle świeżym pyłkiem do ok 1/3 komórek i tak przygotowany "starter" wstawiamy do ula a pszczoły wykonują resztę pracy. Stosując ten sposób należy się liczyć z dłuższym okresem produkcji i mniejszymi uzyskami sztucznej pierzgi.


Pozostałe elementy zestawu:

Praska ręczna ( element podstawowy)
Praska stołowa ( element dodatkowy)
Stół wibracyjny (element dodatkowy)


Dane techniczne puzzla

Wysokość

15 mm

Długość

110 mm

Szerokość

100 mm

Waga

ok. 58 g

Liczba wyświetleń ogłoszenia: 784

To ogłoszenie może być już nieaktualne!
Zostało dodane ponad 60 dni temu.
Dodano (30 Sierpnia 2021)

Premiowane ogłoszenia:

Podobne ogłoszenia:



  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Bigos staropolski na winie z miodem

Wigilijne łazanki na bogato

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim