Portal Pszczelarski

[Sprzedam] Puzzel z sztucznymi komórkami plastrowymi (do sztucznej pierzgi)


Puzzel z sztucznymi komórkami plastrowymi
Dwa razy użyte, cena 4 zl za puzel, w sklepie 6 zl, dostępna duża ilość.

Element podstawowy systemu do produkcji i pozyskiwania sztucznej pierzgi.
Skrócony opis technologii produkcji i pozyskiwania sztucznej pierzgi:

Puzzle wypełniamy do ok. 2/3 pojemności komórek świeżym pyłkiem
Resztę przestrzeni w komórkach uzupełniamy miodem.
Łączymy puzzle w plastry.
Połączone plastry tworzą ramkę, którą umieszczamy w ulu na ok 2 tygodnie, gdzie pszczoły modyfikują tak poddany pyłek do postaci pierzgi.
Po ok 2 tygodniach od poddania do ula wyciągamy ramki z gotowa pierzgą.
Pierzge wyciskamy ze sztucznych komórek przy pomocy praski ręcznej lub praski stołowej.
Po wyciśnięciu pierzgi puzzle są gotowe do ponownego wykorzystania.
Alternatywny sposób: wypełniamy puzzle świeżym pyłkiem do ok 1/3 komórek i tak przygotowany "starter" wstawiamy do ula a pszczoły wykonują resztę pracy. Stosując ten sposób należy się liczyć z dłuższym okresem produkcji i mniejszymi uzyskami sztucznej pierzgi.


Pozostałe elementy zestawu:

Praska ręczna ( element podstawowy)
Praska stołowa ( element dodatkowy)
Stół wibracyjny (element dodatkowy)


Dane techniczne puzzla

Wysokość

15 mm

Długość

110 mm

Szerokość

100 mm

Waga

ok. 58 g

Liczba wyświetleń ogłoszenia: 1150

To ogłoszenie może być już nieaktualne!
Zostało dodane ponad 60 dni temu.
Dodano (30 Sierpnia 2021)

Premiowane ogłoszenia:

Podobne ogłoszenia:



  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Varroa sp. jako immunosupresor chorób wirusowych

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Szkolny Dzień Pszczoły

Pszczoły w szkole w czerwcu

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Skład miodu