Portal Pszczelarski

[Sprzedam] Ekologiczny UL TRZCINOWY - Wielkopolski/Ostrowskiej/Dadant/Langstroth


W skład zestawu wchodzi:
- 1x dennica trzcinowa niska
- 2x korpus gniazdowy wielkopolski 1/1
- 1x korpus nadstawkowy wielkopolski 1/2
- 1x powałka
- 1x daszek z blachy ocynkowanej 1mm

Ule zbudowane z trzciny są bardzo ciepłe, ponieważ spośród materiałów naturalnych posiadają najlepsze właściwości izolacyjne (0,048-0,058W/m2). Gwarantuje to dynamiczny rozwój rodziny pszczelej szczególnie wiosną.
Trzcina charakteryzuje się również świetnym odprowadzeniem wilgoci, co wpływa na większe zbiory miodu oraz lepszą zimowlę.
W porównaniu do uli drewnianych, ule trzcinowe są też dużo lżejsze.
Trzcina jest też trwalsza, ponieważ zawiera składniki woskowe oraz krzemionkę.
Ule trzcinowe są zalecane w pszczelarstwie ekologicznym.

Przedstawiony ul posiada wręgi, co zabezpiecza przed ewentualnym rozsuwaniem się konstrukcji. Brak wystających elementów znacząco ułatwia transport i sprawia, że ule zajmują mniej miejsca w przestrzeni ładunkowej.

Zewnętrzne listwy trzymające trzcinę wykonano z bardzo wytrzymałej, czterostronnie struganej sosny skandynawskiej. Struganie wzmacnia listwy oraz blokuje wchłanianie wody.
Każdy korpus posiada datę produkcji. Nazwa producenta znajduje się wyłącznie na górnej krawędzi korpusu (ułatwia to identyfikację w przypadku kradzieży).

Podczas deszczu, część wody zawsze zacieka po dolnej części wszystkich uli - niezależnie czy daszek wystaje poza obrys, czy też nie. Dlatego oferowany przez nas daszek nie jest mocno wystający. Dzięki temu, silny wiatr nie jest w stanie go strącić.

Ule trzcinowe Buczacza są wybierane najczęściej ze względu na starane wykonane, bardzo praktyczną i solidną konstrukcje, a także ze względu na atrakcyjny wygląd. Stanowią świetny wybór zarówno dla początkujących, jak i doświadczonych pszczelarzy.

buczacza.pl

Liczba wyświetleń ogłoszenia: 3232

To ogłoszenie może być już nieaktualne!
Zostało dodane ponad 60 dni temu.
Dodano (20 Listopada 2020)

Premiowane ogłoszenia:

Podobne ogłoszenia:



  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Ciasteczka lekko miodowe

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami