Portal Pszczelarski

[Sprzedam] Rożnik przerośnięty (Silphium perofoliatum L.)


Rożnik przerośnięty (Silphium perofoliatum L.)
Nasiona pochodzą z własnego ogródka pszczelarskiego z 2019r.
100g 30zł
Przybliżona pora kwitnienia: VII-X
Wysokość rośliny w cm: 250
Wydajność: 200-300
Rożnik przerośnięty jest rośliną bardzo dekoracyjną i okazałą. Lubi wilgotne i żyzne gleby, najlepiej na terenach w pobliżu ujęć wodnych. Nie lubi suszy. Rożnik rośnie w charakterystycznych kępach, dzięki czemu na pierwszy rzut oka wygląda jak krzew. Osiąga dość dużą wysokość – przy dobrych warunkach glebowych wyrasta do 2,5 metra. Ma wysoką, kanciastą i nagą łodygę, a jego cechą charakterystyczną są duże liście o długości nawet 35 cm. Liście leżą na pniu naprzeciw siebie na tej samej wysokości, zrastają się nasadami, przez co tworzy się w tym miejscu niewielka miseczka. Zbiera się w niej woda nawet wtedy, gdy pogoda jest wyjątkowo upalna. Z tego powodu rożnik przerośnięty jest lubiany nie tylko przez pszczoły, ale też przez inne owady i ptaki – jest naturalnym wodopojem.
Rożnik przerośnięty kwitnie od końca czerwca aż do października. Jego kwiaty to charakterystyczne koszyczki o średnicy około 8 cm, zebrane w kwiatostan typu wierzchotka. Są mocno żółte i nieustannie produkują nektar. Wydajność miodowa rośliny jest dość spora – 550 kg z jednego hektara zwartego pożytku. Na uwagę zasługuje też wydajność pyłkowa: 200-300 kg z hektara.

Liczba wyświetleń ogłoszenia: 908

To ogłoszenie może być już nieaktualne!
Zostało dodane ponad 60 dni temu.
Dodano (15 Marca 2020)

Premiowane ogłoszenia:

Podobne ogłoszenia:



  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.