Portal Pszczelarski

[Sprzedam] Rożnik przerośnięty (Silphium perofoliatum L.)


Rożnik przerośnięty (Silphium perofoliatum L.)
Nasiona pochodzą z własnego ogródka pszczelarskiego z 2019r.
100g 30zł
Przybliżona pora kwitnienia: VII-X
Wysokość rośliny w cm: 250
Wydajność: 200-300
Rożnik przerośnięty jest rośliną bardzo dekoracyjną i okazałą. Lubi wilgotne i żyzne gleby, najlepiej na terenach w pobliżu ujęć wodnych. Nie lubi suszy. Rożnik rośnie w charakterystycznych kępach, dzięki czemu na pierwszy rzut oka wygląda jak krzew. Osiąga dość dużą wysokość – przy dobrych warunkach glebowych wyrasta do 2,5 metra. Ma wysoką, kanciastą i nagą łodygę, a jego cechą charakterystyczną są duże liście o długości nawet 35 cm. Liście leżą na pniu naprzeciw siebie na tej samej wysokości, zrastają się nasadami, przez co tworzy się w tym miejscu niewielka miseczka. Zbiera się w niej woda nawet wtedy, gdy pogoda jest wyjątkowo upalna. Z tego powodu rożnik przerośnięty jest lubiany nie tylko przez pszczoły, ale też przez inne owady i ptaki – jest naturalnym wodopojem.
Rożnik przerośnięty kwitnie od końca czerwca aż do października. Jego kwiaty to charakterystyczne koszyczki o średnicy około 8 cm, zebrane w kwiatostan typu wierzchotka. Są mocno żółte i nieustannie produkują nektar. Wydajność miodowa rośliny jest dość spora – 550 kg z jednego hektara zwartego pożytku. Na uwagę zasługuje też wydajność pyłkowa: 200-300 kg z hektara.

Liczba wyświetleń ogłoszenia: 1057

To ogłoszenie może być już nieaktualne!
Zostało dodane ponad 60 dni temu.
Dodano (15 Marca 2020)

Premiowane ogłoszenia:

Podobne ogłoszenia:



  Współpracują z portalem:

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Sałatka z kurczakiem, marynowanym pieprzem i miodem

Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)

Tarta z brzoskwiniami i miodem

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Domowa musztarda z miodem

Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem

Różano-orkiszowy torcik naleśnikowy z miodem

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Chleb z szafranem i miodem