Portal Pszczelarski

[Inne] Warsztaty pszczelarskie z Pracownią Pszczelarium


Kurs pszczelarstwa dla początkujących zakończony dyplomem ukończenia.
Dla kogo? Dla wszystkich, którzy chcą się od A do Z dowiedzieć o tym jak wygląda praca pszczelarza, jak opiekować się pszczołami oraz o tym jak funkcjonuje rój i jak prowadzić pasiekę.
Zajęcia łączą praktykę w pracowni i przy pszczołach w pasiece oraz solidną teorię.
Zapewniamy stroje, sprzęt pszczelarski, materiały i dyplom ukończenia kursu.

Terminy: 10 zajęć w wybrane niedziele w godzinach 11.00-12.30.

Terminy zajęć całego kursu :
❗marzec 10 i 17,
❗kwiecień 7 i 28 ,
❗maj 19 i 26 ,
❗czerwiec 9 i 23 ,
❗wrzesień 8 i 29

Tematyka zajęć:
✅Przygotowanie z podstawowej wiedzy o tym jak żyje pszczoła i jej rodzina przez cały rok.
✅Zapoznanie się z podstawowymi zagadnieniami i pojęciami dotyczącymi biologii i pszczelarstwa.
✅Opis pracy pszczelarza w ciągu całego roku.
✅Przygotowanie ramek do sezonu. Zapoznanie z obiegiem wosku w pasiece i wiosenny przegląd pszczół.
✅Omówienie kwestii rojenia pszczół: czy i jak zapobiegać rojeniu, co robić w razie rójki. Omówienie pozyskiwania pyłku.
✅O najważniejszej pszczole w ulu – matce. Skąd je brać, jak o nie dbać i dlaczego jest to takie ważne. Jak sprytnie zmusić pszczoły do zaakceptowania nie swojej matki jako nowej królowej.
✅Jak z 1 rodziny zrobić dwie w kontrolowanym procesie. Co to jest odkład i czym różni się od startera albo pakietu. Przygotowanie odkładu.
✅Pozyskanie miodu z ula, odsklepienie i odwirowanie. No i smakowanie…
✅Ogromnie ważny temat leczenie pszczół i walki z chorobami – głównie warrozą. Jak i kiedy leczyć, żeby leczyć skutecznie i prawidłowo.
✅Trwa lato, ale pszczoły już wkrótce zaczynają myśleć o zimie. Pszczelarz również. Jak prawidłowo przygotować pszczoły do zimy, na co zwracać uwagę przy tzw. przeglądzie jesiennym.
✅Podkarmianie pszczół na zimę: czym, jak, kiedy. Omówienie pozyskiwania kitu i co z kitem robić.
✅Co pszczoły robią w zimę. Podsumowanie prac i omówienie kwestii higieny w pasiece i na zapleczu.

Koszt: 700 zł za cały kurs (10 spotkań) lub w dwóch ratach po 350 zł lub miesięcznie 150 zł,
zapisy: info@bok-filia.eu

Liczba wyświetleń ogłoszenia: 1048

To ogłoszenie może być już nieaktualne!
Zostało dodane ponad 60 dni temu.
Dodano (05 Marca 2019)

Premiowane ogłoszenia:

Podobne ogłoszenia:



  Współpracują z portalem:

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Marchewka z jabłkiem i miodem

Łosoś w musztardzie i miodzie

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem