Portal Pszczelarski

[Inne] Warsztaty pszczelarskie z Pracownią Pszczelarium


Kurs pszczelarstwa dla początkujących zakończony dyplomem ukończenia.
Dla kogo? Dla wszystkich, którzy chcą się od A do Z dowiedzieć o tym jak wygląda praca pszczelarza, jak opiekować się pszczołami oraz o tym jak funkcjonuje rój i jak prowadzić pasiekę.
Zajęcia łączą praktykę w pracowni i przy pszczołach w pasiece oraz solidną teorię.
Zapewniamy stroje, sprzęt pszczelarski, materiały i dyplom ukończenia kursu.

Terminy: 10 zajęć w wybrane niedziele w godzinach 11.00-12.30.

Terminy zajęć całego kursu :
❗marzec 10 i 17,
❗kwiecień 7 i 28 ,
❗maj 19 i 26 ,
❗czerwiec 9 i 23 ,
❗wrzesień 8 i 29

Tematyka zajęć:
✅Przygotowanie z podstawowej wiedzy o tym jak żyje pszczoła i jej rodzina przez cały rok.
✅Zapoznanie się z podstawowymi zagadnieniami i pojęciami dotyczącymi biologii i pszczelarstwa.
✅Opis pracy pszczelarza w ciągu całego roku.
✅Przygotowanie ramek do sezonu. Zapoznanie z obiegiem wosku w pasiece i wiosenny przegląd pszczół.
✅Omówienie kwestii rojenia pszczół: czy i jak zapobiegać rojeniu, co robić w razie rójki. Omówienie pozyskiwania pyłku.
✅O najważniejszej pszczole w ulu – matce. Skąd je brać, jak o nie dbać i dlaczego jest to takie ważne. Jak sprytnie zmusić pszczoły do zaakceptowania nie swojej matki jako nowej królowej.
✅Jak z 1 rodziny zrobić dwie w kontrolowanym procesie. Co to jest odkład i czym różni się od startera albo pakietu. Przygotowanie odkładu.
✅Pozyskanie miodu z ula, odsklepienie i odwirowanie. No i smakowanie…
✅Ogromnie ważny temat leczenie pszczół i walki z chorobami – głównie warrozą. Jak i kiedy leczyć, żeby leczyć skutecznie i prawidłowo.
✅Trwa lato, ale pszczoły już wkrótce zaczynają myśleć o zimie. Pszczelarz również. Jak prawidłowo przygotować pszczoły do zimy, na co zwracać uwagę przy tzw. przeglądzie jesiennym.
✅Podkarmianie pszczół na zimę: czym, jak, kiedy. Omówienie pozyskiwania kitu i co z kitem robić.
✅Co pszczoły robią w zimę. Podsumowanie prac i omówienie kwestii higieny w pasiece i na zapleczu.

Koszt: 700 zł za cały kurs (10 spotkań) lub w dwóch ratach po 350 zł lub miesięcznie 150 zł,
zapisy: info@bok-filia.eu

Liczba wyświetleń ogłoszenia: 1528

To ogłoszenie może być już nieaktualne!
Zostało dodane ponad 60 dni temu.
Dodano (05 Marca 2019)

Premiowane ogłoszenia:

Podobne ogłoszenia:



  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Varroa sp. jako immunosupresor chorób wirusowych

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Szaszłyki z marynatą miodową

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Kaczka po mazursku