Portal Pszczelarski

[Sprzedam] Miód Wielokwiatowy, Lipowy, Rzepakowy 2018 Pasieka Sarnów


Sprzedam miód z mojej pasieki ze zbioru 2018 r.
Słoiki 900 ml-1,2 kg- 30zł
Słoik 300 ml-12zł

MIÓD RZEPAKOWY
Zawiera dużo glukozy, więc krystalizuje bardzo szybko i staje się „smalcowaty”. Ponieważ w jego składzie znajdują się niemal wyłącznie cukry proste jest łatwo przyswajalny przez wątrobę.

Ma własności wzmacniające organizm - polecany przy chorobach serca, układu krążenia, wątroby, dróg żółciowych, miażdżycy i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych.
Wyrównuje niedobory potasu, obniża ciśnienie krwi, poprawia zaopatrzenie mięśnia sercowego w tlen i pierwiastki odżywcze.
Stosowany również zewnętrznie przy chorobach skóry i oparzeniach. Przyspiesza gojenie się ran.

MIÓD WIELOKWIATOWY
Wiosenny miód wielokwiatowy powstaje z całego bukietu wiosennego kwiecia. Ma barwę jasnokremową i łagodny smak. W zależności od miejsca, w którym zebrały go pszczoły, powonienie i podniebienie smakosza może wyczuć aromat mniszka lekarskiego, kwiatu maliny lub kwiatu rzepaku.

Miód wielokwiatowy zawiera dużo cukrów prostych: glukozy i fruktozy. Zaleca się go alergikom, uczulonym na pyłki kwiatowe oraz osobom cierpiącym na katar sienny. Miód ten nie uczula.

Jego walory lecznicze zależą od roślin, z których pszczoły zebrały nektar. Polecany jest szczególnie w profilaktyce chorób o podłożu alergicznym, zawiera bowiem pyłki kwiatowe, które działają jak antygeny.

MIÓD LIPOWY
Powstaje z nektaru zebranego przez pszczoły z kwiatów lipy. Ma barwę jasno-bursztynową lub żółto-zieloną. Pachnie, bardzo przyjemnie, kwiatami lipy. W smaku wyczuwalna lekka nutka goryczki. Ma konsystencję nieco oleistą.

Krystalizuje w drobne ziarna (krupki), zmieniając kolor na żółtopomarańczowy, a nawet brunatny.

Ma długą tradycję „domowego leku”, szczególną popularnością cieszy się jako naturalny środek zapobiegający oraz wspomagający leczenie przeziębień, kaszlu, stanów zapalnych błony śluzowej nosa, oskrzeli i płuc.
W połączeniu z innymi składnikami pochodzenia naturalnego (np. sok malinowy czy kwiat czarnego bzu) jest stosowany jako naturalny, domowy środek łagodzący objawy grypy.

Niezastąpiony w profilaktyce ostrych i przewlekłych chorób układu oddechowego - działa wykrztuśnie, napotnie i przeciwgorączkowo.

Apiterapeuci zalecają częste spożywanie miodu lipowego osobom żyjącym w ciągłym stresie, gdyż ma właściwości uspokajające. Zalecany jest także w profilaktyce nerwic.

Polecam

Liczba wyświetleń ogłoszenia: 2256

To ogłoszenie może być już nieaktualne!
Zostało dodane ponad 60 dni temu.
Dodano (01 Lipca 2018)

Premiowane ogłoszenia:

Podobne ogłoszenia:



  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Oddziaływanie Varroa destructor na rodzinę pszczelą

Varroa destructor - znaczenie i rys historyczny

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Skrzydełka z miodem i chili

Szaszłyki z marynatą miodową

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym