Portal Pszczelarski

[Sprzedam] Nostrzyk żółty dwuletni, lekarski


Nostrzyk żółty dwuletni, lekarski, roślina pastewna.

Wysoka siła kiełkowania, nasiona o bardzo dobrej jakości, w pełni dojrzałe, obukowane (pozbawione osłonki).Nasiona bukowane charakteryzują się tym, iż po kilku dniach kiełkują, wschody są równe i nie dopuszczają do zachwaszczeń.W przypadku nasion niewybukowanych wschody następują od kilku dni do miesiąca, przy czym w pierwszym etapie występuje silne zachwaszczenie. Pojawiają się wtedy problemy z ustawieniem dawki oraz konieczność zwiększenia normy wysiewu od 80 do 100%.

Materiał dobrze wysuszony i oczyszczony.

Roślina ta nie ma szczególnych wymagań glebowych i może rosnąć na większości typowych gleb, o ile nie są zbyt mokre i nadmiernie kwaśne. Nostrzyk żółty jest doskonałą rośliną pastewną zwłaszcza na słabe gleby, do której przysługują dodatkowe dopłaty do roślin pastewnych. Jest także rośliną miododajną polecaną dla pszczelarzy. Można wysiać nostrzyk wraz z facelią. W pierwszym roku kwitnie facelia, a w drugim nostrzyk. Można zebrać do 600 kg miodu z hektara. Olbrzymim atutem nostrzyka jest dostarczenie do gleby około 300 kg azotu pobranego z powietrza. Nostrzyk żółty zakwita w połowie czerwca i kwitnie od 6 do 12 tygodni.

Miód nostrzykowy jest jasny, o przyjemnym aromacie nieco przypominającym wanilię. Po skrystalizowaniu jest biały lub żółtawy.

Ziele nostrzyka żółtego zbiera się w celach leczniczych.


Cena podlega negocjacji w przypadku większej ilości.

Kontakt tel. 530 893 596.

Istnieje możliwość wysyłki nasion kurierem.


Liczba wyświetleń ogłoszenia: 3491

To ogłoszenie może być już nieaktualne!
Zostało dodane ponad 60 dni temu.
Dodano (16 Lutego 2018)

Premiowane ogłoszenia:

Podobne ogłoszenia:



  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bananowe chipsy z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Wigilijne łazanki na bogato

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Miód - produkt pszczeli

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Kolejny krok w ratowaniu pszczół!

Opowiemy faktów full, jak w biznesie działa ul

BeePower! w Polsce i za granicą

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

Carpaccio z kaczki w miodowym dressingu

Marlenka - ciasto z miodem