Portal Pszczelarski

[Sprzedam] Nostrzyk żółty dwuletni, lekarski


Nostrzyk żółty dwuletni, lekarski, roślina pastewna.

Wysoka siła kiełkowania, nasiona o bardzo dobrej jakości, w pełni dojrzałe, obukowane (pozbawione osłonki).Nasiona bukowane charakteryzują się tym, iż po kilku dniach kiełkują, wschody są równe i nie dopuszczają do zachwaszczeń.W przypadku nasion niewybukowanych wschody następują od kilku dni do miesiąca, przy czym w pierwszym etapie występuje silne zachwaszczenie. Pojawiają się wtedy problemy z ustawieniem dawki oraz konieczność zwiększenia normy wysiewu od 80 do 100%.

Materiał dobrze wysuszony i oczyszczony.

Roślina ta nie ma szczególnych wymagań glebowych i może rosnąć na większości typowych gleb, o ile nie są zbyt mokre i nadmiernie kwaśne. Nostrzyk żółty jest doskonałą rośliną pastewną zwłaszcza na słabe gleby, do której przysługują dodatkowe dopłaty do roślin pastewnych. Jest także rośliną miododajną polecaną dla pszczelarzy. Można wysiać nostrzyk wraz z facelią. W pierwszym roku kwitnie facelia, a w drugim nostrzyk. Można zebrać do 600 kg miodu z hektara. Olbrzymim atutem nostrzyka jest dostarczenie do gleby około 300 kg azotu pobranego z powietrza. Nostrzyk żółty zakwita w połowie czerwca i kwitnie od 6 do 12 tygodni.

Miód nostrzykowy jest jasny, o przyjemnym aromacie nieco przypominającym wanilię. Po skrystalizowaniu jest biały lub żółtawy.

Ziele nostrzyka żółtego zbiera się w celach leczniczych.


Cena podlega negocjacji w przypadku większej ilości.

Kontakt tel. 530 893 596.

Istnieje możliwość wysyłki nasion kurierem.


Liczba wyświetleń ogłoszenia: 3821

To ogłoszenie może być już nieaktualne!
Zostało dodane ponad 60 dni temu.
Dodano (16 Lutego 2018)

Premiowane ogłoszenia:

Podobne ogłoszenia:

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Ciasteczka lekko miodowe

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Ciasto czekoladowe z miodem - przepis

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą

Rola murarki ogrodowej w uprawach sadowniczych

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich