Portal Pszczelarski

[Sprzedam] Nostrzyk biały 2-letni z certyfikatem ekologicznym


Nostrzyk biały dwuletni, ekologiczny, wysokobiałkowy, roślina pastewna.

Wysoka siła kiełkowania, nasiona o bardzo dobrej jakości, w pełni dojrzałe (nie zielone), obukowane (pozbawione osłonki) w około 80%.Nasiona bukowane charakteryzują się tym, iż po kilku dniach kiełkują, wschody są równe i nie dopuszczają do zachwaszczeń.W przypadku nasion niewybukowanych wschody następują od kilku dni do miesiąca, przy czym w pierwszym etapie występuje silne zachwaszczenie. Pojawiają się wtedy problemy z ustawieniem dawki oraz konieczność zwiększenia normy wysiewu od 80 do 100%.

Materiał dobrze wysuszony, oczyszczony, z uprawy ekologicznej posiadającej certyfikat.

Roślina ta nie ma szczególnych wymagań glebowych i może rosnąć na większości typowych gleb, o ile nie są zbyt mokre i nadmiernie kwaśne.Nostrzyk biały jest doskonałą rośliną pastewną zwłaszcza na słabe gleby, do której przysługują dodatkowe dopłaty do roślin pastewnych.Jest także rośliną miododajną polecaną dla pszczelarzy. Można wysiać nostrzyk wraz z facelią. W pierwszym roku kwitnie facelia, a w drugim nostrzyk. Można zebrać do 600 kg miodu z hektara.Olbrzymim atutem nostrzyka jest dostarczenie do gleby około 300 kg azotu pobranego z powietrza.

Cena podlega negocjacji w przypadku większej ilości.

Kontakt tel. 530 893 596.

Istnieje możliwość wysyłki nasion kurierem.

Liczba wyświetleń ogłoszenia: 2717

To ogłoszenie może być już nieaktualne!
Zostało dodane ponad 60 dni temu.
Dodano (20 Stycznia 2018)

Premiowane ogłoszenia:

Podobne ogłoszenia:



  Współpracują z portalem:

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Chleb z szafranem i miodem

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Szkolny Dzień Pszczoły