Portal Pszczelarski

[Sprzedam] Nostrzyk biały - Nasiona z CERTYFIKATEM EKOLOGICZNYM, wysokobiałkowe


Nostrzyk biały dwuletni, ekologiczny, wysokobiałkowy - zbiór 2016.

Zdjęcia przedstawiają stan uprawy z końca sierpnia tego roku.

Wysoka siła kiełkowania, nasiona o bardzo dobrej jakości, w pełni dojrzałe (nie zielone), obukowane (pozbawione osłonki) w około 80%.

Nasiona bukowane charakteryzują się tym, iż po kilku dniach kiełkują, wschody są równe i nie dopuszczają do zachwaszczeń.

W przypadku nasion niewybukowanych wschody następują od kilku dni do miesiąca, przy czym w pierwszym etapie występuje silne zachwaszczenie. Pojawiają się problemy z ustawieniem dawki oraz konieczność zwiększenia normy wysiewu od 80 do 100%.

Materiał dobrze wysuszony, oczyszczony, wolny od chwastów z uprawy ekologicznej posiadającej certyfikat.

Roślina ta nie ma szczególnych wymagań glebowych i może rosnąć na większości typowych gleb, o ile nie są zbyt mokre i nadmiernie kwaśne.

Nostrzyk biały jest doskonałą rośliną pastewną zwłaszcza na słabe gleby, do której przysługują dodatkowe dopłaty do roślin wysokobiałkowych.

Jest także rośliną miododajną polecaną dla pszczelarzy. Można wysiać nostrzyk wraz z facelią. W pierwszym roku kwitnie facelia, a w drugim nostrzyk. Można zebrać do 600 kg miodu z hektara.

Olbrzymim atutem nostrzyka jest dostarczenie do gleby około 300 kg azotu pobranego z powietrza.

Cena podlega negocjacji!

Kontakt tel. 530 893 596

istnieje możliwość wysłania nasion kurierem.

Liczba wyświetleń ogłoszenia: 2679

To ogłoszenie może być już nieaktualne!
Zostało dodane ponad 60 dni temu.
Dodano (21 Lutego 2017)

Premiowane ogłoszenia:

Podobne ogłoszenia:



  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Ciasteczka lekko miodowe

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Sos malinowo-miodowy

Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym

Kaczka z pieczarkami i miodem

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie