Portal Pszczelarski


Pszczoły na roślinach miododajnych i pyłkodajnych

Nawłoć pospolita (Solidago virgaurea L.).

Nawłoć pospolita (Solidago virgaurea L.).


Aster krzaczasty fioletowy (Aster dumosus).Budleja Weyera, buddleja weyeriana, budleja żółtaLawenda (Lavandula L. ).Mak polny (Papaver rhoeas L.).Mniszek lekarski, mniszek pospolity (Taraxacum officinale).Narcyz żonkil, żonkil (Narcissus jonquilla L.).Nawłoć pospolita (Solidago virgaurea L.).Słonecznik (Helianthus L.).Stokrotka pospolita, stokrotka łąkowa, stokrotka trwała (Bellis perennis).Szafran wiosenny, krokus wiosenny (Crocus vernus (L.) Hill).Zawilec gajowy (Anemone nemorosa L.).Piwonia chińska (Paeonia lactiflora).Koniczyna biała, koniczyna rozesłana (Trifolium repens L.).Oset (Carduus L.).Werbena patagońska (Verbena bonariensis).Róża (Rosa L.).Śnieżyczka, przebiśnieg (Galanthus nivalis L.).Mahonia pospolita, mahonia ostrolistna, ościał pospolity (Mahonia aquifolium (Pursh) Nutt.).Trojeść bulwiasta (Asclepias tuberosa).


  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Racuchy z bananami i miodem

Puchowa owsianka na różanym mleku

Zdrowe cukierki z miodem w trzech wersjach

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę