Portal Pszczelarski


Nalewka miodowo-cytrynowa

Nalewka miodowo-cytrynowa to jedna z najprostszych i najszybszych do wykonania nalewek z wykorzystaniem miodu.

Do wykonania nalewki miodowo-cytrynowej potrzebujemy: cytryny, miód oraz spirytus.Poza wymienionymi składnikami potrzebna będzie jeszcze wyciskarka do cytrusów.Uprzednio umyte i przekrojone na pół cytryny wyciskamy w celu uzyskania świeżego soku.Kiedy będziemy oddawać się wyciskaniu soku z cytryn, warto otwarty słoik miodu poddać kąpieli wodnej (tak aby otrzymać patokę - miód o konsystencji ciekłej).Składniki najlepiej rozlać do osobnych szklanek.Następnie składniki przelewamy w stosunku 1:3 do dużego słoika.Tak powinna wyglądać konsystencja nalewki przed mieszaniem.Solidnie mieszamy składniki nalewki przez mniej więcej minutę.Tak powinna wyglądać konsystencja po poprawnym wymieszaniu składników nalewki.Tak prezentuje się nalewka w karafce.A tak sugeruje się aby ją podawać. Smacznego!

Liczba wyświetleń galerii: 14796



  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bigos staropolski na winie z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Nalewka jaśminowa z miodem