Portal Pszczelarski


Nalewka miodowo-cytrynowa

Nalewka miodowo-cytrynowa to jedna z najprostszych i najszybszych do wykonania nalewek z wykorzystaniem miodu.

Do wykonania nalewki miodowo-cytrynowej potrzebujemy: cytryny, miód oraz spirytus.Poza wymienionymi składnikami potrzebna będzie jeszcze wyciskarka do cytrusów.Uprzednio umyte i przekrojone na pół cytryny wyciskamy w celu uzyskania świeżego soku.Kiedy będziemy oddawać się wyciskaniu soku z cytryn, warto otwarty słoik miodu poddać kąpieli wodnej (tak aby otrzymać patokę - miód o konsystencji ciekłej).Składniki najlepiej rozlać do osobnych szklanek.Następnie składniki przelewamy w stosunku 1:3 do dużego słoika.Tak powinna wyglądać konsystencja nalewki przed mieszaniem.Solidnie mieszamy składniki nalewki przez mniej więcej minutę.Tak powinna wyglądać konsystencja po poprawnym wymieszaniu składników nalewki.Tak prezentuje się nalewka w karafce.A tak sugeruje się aby ją podawać. Smacznego!

Liczba wyświetleń galerii: 17268

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Skrzydełka z miodem i chili

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami