Portal Pszczelarski


Nalewka miodowo-cytrynowa

Nalewka miodowo-cytrynowa to jedna z najprostszych i najszybszych do wykonania nalewek z wykorzystaniem miodu.

Do wykonania nalewki miodowo-cytrynowej potrzebujemy: cytryny, miód oraz spirytus.Poza wymienionymi składnikami potrzebna będzie jeszcze wyciskarka do cytrusów.Uprzednio umyte i przekrojone na pół cytryny wyciskamy w celu uzyskania świeżego soku.Kiedy będziemy oddawać się wyciskaniu soku z cytryn, warto otwarty słoik miodu poddać kąpieli wodnej (tak aby otrzymać patokę - miód o konsystencji ciekłej).Składniki najlepiej rozlać do osobnych szklanek.Następnie składniki przelewamy w stosunku 1:3 do dużego słoika.Tak powinna wyglądać konsystencja nalewki przed mieszaniem.Solidnie mieszamy składniki nalewki przez mniej więcej minutę.Tak powinna wyglądać konsystencja po poprawnym wymieszaniu składników nalewki.Tak prezentuje się nalewka w karafce.A tak sugeruje się aby ją podawać. Smacznego!

Liczba wyświetleń galerii: 16146



  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Chleb z szafranem i miodem

Nan-e qandi

Chałka z szafranem i miodem