Portal Pszczelarski


Współczesne uwarunkowania działalności gospodarstw pasiecznych - 5-6 kwietnia 2014 r.

Przedstawicielka Koła Naukowego Ogrodników Luiza Dawidowicz - wystąpienia ciąg dalszy. Autor zdjęcia: Marcin Balana.

Przedstawicielka Koła Naukowego Ogrodników Luiza Dawidowicz - wystąpienia ciąg dalszy. Autor zdjęcia: Marcin Balana.


Rozpoczęcie Konferencji Młodych Naukowców przez Agnieszkę Wasiuk i Emila M. Szymańskiego.Uroczyste otwarcie konferencji przez Prezesa GSP Pana Marka Przybysza. Autor zdjęcia: Marcin Balana.Uroczyste otwarcie konferencji przez Prezesa GSP Pana Marka Przybysza. Autor zdjęcia: Marcin Balana.Starosta Zgorzelecki Pan Artur Bieliński podczas otwarcia konferencji. Autor zdjęcia: Marcin Balana.Burmistrz Miasta Zgorzelec Pan Rafał Gronicz podczas otwarcia konferencji. Autor zdjęcia: Marcin Balana.Zastępca Wójta Gminy Zgorzelec Pan Piotr Machaj podczas otwarcia konferencji. Autor zdjęcia: Marcin Balana.Redaktor Portalu Pszczelarskiego Emil Mariusz Szymański podczas inauguracyjnego wystąpienia Konferencji Młodych Naukowców. Autor zdjęcia: Marcin Balana.Prelekcja dotycząca sadów ekologicznych na Dolnym Śląsku i ich znaczeniu dla pszczół. Autor zdjęcia: Marcin Balana.Z sali pojawiały się pytania do prelegentów, w tym przypadku odpowiada na nie Pani dr inż. Marta Czaplicka-Pędzich. Autor zdjęcia: Marcin Balana.Kolejne pytanie do Pani dr inż. Marty Czaplickiej-Pędzich. Autor zdjęcia: Marcin Balana.Autor tekstów na Portalu Pszczelarskim Piotr Chmielewski opowiada o aktualnych zagrożeniach pszczół miodnych w Polsce. Autor zdjęcia: Marcin Balana.Ciąg dalszy prelekcji Piotra Chmielewskiego. Autor zdjęcia: Marcin Balana.Dyskusja o problemach pszczół. Autor zdjęcia: Marcin Balana.Redaktor Portalu Pszczelarskiego Marcin Balana opowiadający o roli etykiet na słoikach z miodem. Autorka zdjęcia: Luiza Dawidowicz.Ciąg dalszy prelekcji Marcina Balana - Redaktora Portalu Pszczelarskiego. Autorka zdjęcia: Luiza Dawidowicz.Na zdjęciu: Marcin Balana podczas Konferencji Młodych Naukowców. Autorka zdjęcia: Luiza Dawidowicz.Na zdjęciu: Redaktor Marcin Balana. Autorka zdjęcia: Luiza Dawidowicz.Referat dotyczący ogrodów przyjaznych pszczołom wygłosili mgr inż. Luiza Dawidowicz oraz inż. Marek Lorenc. Autor zdjęcia: Marcin Balana.Luiza Dawidowicz oraz Marek Lorenc podczas wygłaszania referatu. Autor zdjęcia: Marcin Balana.Ciąg dalszy prelekcji. Autor zdjęcia: Marcin Balana.Przewodniczący Konferencji zaprasza do zadawania pytań Prelegentom - Luizie Dawidowicz i Markowi Lorenc. Autor zdjęcia: Marcin Balana.O jakości miodu i bezpieczeństwu jego pozyskiwania opowiedziała w swoim wystąpieniu mgr inż. Celina Habryka.Doktorantka Wydziału Ekonomii, Zarządzania i Turystyki w Jeleniej Górze mgr Katarzyna Głoskowska przybliżyła zasady i różnice w ubezpieczeniach ZUS i KRUS, także w pszczelarstwie.Adrian Zabłocki z Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu podczas przedstawiania problematyki ochrony prawnej pasiek pszczelarskich.Ciąg dalszy prelekcji magistra Adriana Zabłockiego. Autor zdjęcia: Marcin Balana.Dyskusja Pana Prezesa Marka Przybysza dotycząca ochrony prawnej pszczół przy opryskach upraw. Autor zdjęcia: Marcin Balana.Mgr inż. Luiza Dawidowicz w drugim swoim wystąpieniu przybliżyła problematykę roślin inwazyjnych i ich wpływ na ekosystem. Autor zdjęcia: Marcin Balana.Przedstawicielka Koła Naukowego Ogrodników Luiza Dawidowicz - wystąpienia ciąg dalszy. Autor zdjęcia: Marcin Balana.Agnieszka Wasiuk i Emil Mariusz Szymański składają wszystkim prelegentom podziękowania i przypominają publiczności o głosowaniu na najlepsze wystąpienie. Autor zdjęcia: Marcin Balana.Prezes GSP Marek Przybysz oraz Emil Mariusz Szymański rozpoczynają ogłaszanie zwycięzców konferencji. Autor zdjęcia: Marcin Balana.Wyróżnienie otrzymali m.in. Luiza Dawidowicz oraz Marek Lorenc za temat związany z projektem ogrodu zmysłów w Zgorzelcu. Autor zdjęcia: Marcin Balana.III miejsce przypadło Piotrowi Chmielewskiemu za tematykę związaną z zagrożeniami pszczół. Autor zdjęcia: Marcin Balana.II miejsce otrzymała mgr inż. Sylwia Zielińska za wystąpienie o tym jak temperatura wpływa na ilość HMF w miodzie. Autor zdjęcia: Marcin Balana.I miejsce za wygłoszony referat przypadło w udziale mgr inż. Luizie Dawidowicz. Autor zdjęcia: Marcin Balana.Rozpoczęcie losowania książek i czasopism przekazanych przez Redakcję Pasieki. Autor zdjęcia: Marcin Balana.Pierwszy Szczęśliwiec odbierający z rąk Pana Prezesa tomy Współczesnej gospodarki pasiecznej autorstwa Sławomira Trzybińskiego. Autor zdjęcia: Marcin Balana. Kolejna osoba odbierająca podarunek od Redakcji Pasieki. Autor zdjęcia: Marcin Balana.Dzięki uprzejmości Redakcji Pasieki wielu pszczelarzy otrzymało ciekawe opracowania. Autor zdjęcia: Marcin Balana.Za aktywność i dyskusje zostało nagrodzonych  bardzo wiele osób. Autor zdjęcia: Marcin Balana.Agnieszka Wasiuk oraz Emil Mariusz Szymański w imieniu Komitetu Organizacyjnego wyrazili szczególne podziękowanie dla Prezesa GSP Marka Przybysza za wsparcie idei Konferencji Młodych Naukowców. Zdjęcie prelegentów oraz przedstawicieli GSP w Zgorzelcu w sali konferencyjnej po zakończonych prelekcjach.Pamiątkowe zdjęcie na schodach zabytkowego Miejskiego Domu Kultury w Zgorzelcu.

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto orzechowe z miodem

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Kontrola jakości miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Kurczak teriyaki z miodem

Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem