Portal Pszczelarski


Zadrzechnia fioletowa w Żorach 2022

"Bardzo rzadki w Polsce gatunek owada od kilku dni odwiedza mój ogród w  Żorach (44-240), a wczoraj udało mi się nawet go sfotografować. To zadrzechnia fioletowa, zwana również czarną pszczołą. To największy gatunek pszczoły w Europie. W 2002 roku uznano ją za gatunek wymarły w Polsce. W 2005 roku po 70 latach znów pojawiły się w Polsce pojedyncze osobniki. Ciekawostką jest również to, że zadrzechnia zbiera u mnie pożytek z kwiatów fasoli karłowej. Zadrzechnia zbiera pożytek z 17 roślin, a tej rośliny nie znalazłem w internetowych informacjach, jako obiektu zainteresowania tego owada."

Informacje i zdjęcia udostępnił Pan Bronisław Pruchnicki.

Zadrzechnia fioletowa na kwiatach fasoli karłowatej w ogrodzie pana Bronisława Pruchnickiego w Żorach.

Autor zdjęcia: Bronisław PruchnickiZadrzechnia fioletowa na kwiatach fasoli karłowatej w ogrodzie pana Bronisława Pruchnickiego w Żorach.

Autor zdjęcia: Bronisław Pruchnicki

Liczba wyświetleń galerii: 1934

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 1.

Kolejny krok w ratowaniu pszczół!

O co chodzi w BeePower!?

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Pierniczki na miodzie

Ogórki z miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem