Portal Pszczelarski


Pasieka Tadeusza Trubaja

Pan Tadeusz Trubaj udowadnia, że można i należy spełniać swoje marzenia. Jest od trzech lat właścicielem pasieki liczącej 18 rodzin pszczelich. W planach ma powiększyć pasiekę do 25 pni pszczelich.

Jest to również szczęśliwiec, na którego działce od dwóch lat rośnie okratek australijski (bardzo rzadki gatunek grzybów z rodziny sromotnikowatych) oraz regularnie od 2018 roku odwiedza zadrzechnia fioletowa (niezwykle rzadko występująca pszczoła samotnica).

Pasieka Tadeusza Trubaja w Głuchołazach. Autor: Tadeusz TrubajPasieka Pana Tadeusza Trubaja w Głuchołazach. Autor: Tadeusz TrubajOkratek australijski. Autor zdjęcia: Tadeusz Trubaj

Liczba wyświetleń galerii: 1907



  Współpracują z portalem:

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Różnice między pszczołą a osą

Mniszek lekarski, mniszek pospolity – roślina miododajna

Kiedy i jak przenieść ul w inne miejsce?

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Naleśniki bananowe z miodem

Puchowa owsianka na różanym mleku

Pełnoziarniste placki z gruszką i miodem z pyłkiem pszczelim

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Kukurydziane bułeczki z miodem

Bigos z miodem

Sałatka kobieca Keep smiling z miodem