Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Tematy nie związane z pszczelarstwem

Chmara pszczół. Odstraszać? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2982

Zaloguj się aby obserwować temat

Kujawianka

2018-04-10 23:05:25

Zaznaczam, że nie mam pasieki, więc nie mam pojęcia jak postępować w tej sytuacji. Mieszkam na wsi, mam gospodarstwo rolne. Kupujemy śrutę rzepakową, którą karmimy bydło. W zeszłym tygodniu w oborze zaczęło się pojawiać mnóstwo pszczół. Przylatują one do tej (workowanej) paszy. Jest ich tyle, że nie da się dotknąć worków, po prostu rój. W związku z tym pytam, czy ktoś wiem co mogę z tym zrobić? Czy pszczoły się odstrasza? Podejrzewam, że przylatują z uli, które są stosunkowo niedaleko mojego gospodarstwa.

blondynekkrk

2018-04-11 07:49:03

Hej!

Proponowałbym w pierwszej kolejności udać się do właściciela pasieki, żeby przestawił ule w inne miejsce.

Pszczoły możesz odstraszyć wykorzystując do tego podkurzacz i naturalne paliwo do niego. Dym z podkurzacza skutecznie odstraszy pszczoły.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Naleśniki bananowe z miodem

Miód z dziką różą

Ciasto dyniowe z rabarbarem i miodem

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich