Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź

brak matki co robić?? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3536

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

jarekpe

2015-05-04 09:48:44

Witam, odziedziczyłem kilka uli po przegladzie okazało sie ze tylko w jednym sa pszczółki brak natomiast jest czerwiu i matki co mam robić kupić im matke? czy kupić czerw? czy zostawić tak jak jest czy same sobie poradza i odbuduja sie tzn czy same sobie wyhodują matkę??

blondynekkrk

2015-05-04 10:16:27

Cześć Jarek! Podrzucam Ci artykuł z tego portalu.

http://www.portalpszczelarski.pl/artykul/691/co_robic_w_przypadku_podejrzenia_utraty_matki_pszczelej.html

Pytanie, czy są mateczniki?

michal1972

2015-05-04 13:10:49

Jeżeli nie ma czerwiu i faktycznie nie widzisz matki, to moim zdaniem najlepiej będzie dołożyć ramkę z jajkami z innej rodziny. Możesz także połączyć rodziny ze sobą (czyli tą gdzie nie ma matki, z tą co ma). Musisz podjąć szybkie działania gdyż w przypadku długiego okresu bezmateczności wykształcą się trutówki anatomiczne.

jarekpe

2015-05-04 16:59:28

Tu mam mały problem bo to jedyna rodzina która przezyła i nie mam skąd dołożyć ramki z czerwiem :(
Skąd mogę dostać/odkupić taka ramke z czerwiem jestem z okolicy Bydgoszczy

jarekpe

2015-05-04 18:28:09

zamieszczam filmik troche zlej jakosci ale moze cos pomoze

factis

2015-05-04 19:27:48

@jarekpe no ale skąd wiesz, że nie ma matki jak filmik przedstawia pszczoły przed wylotkiem?

Najlepiej by było jeżeli poszukałbyś pszczelarza w swojej okolicy. Odwiedź Pomorsko-Kujawski Związek Pszczelarzy albo zadzwoń tam i poproś namiary na kogoś z Twojej okolicy. Ewentualnie możesz w dziale ogłoszeń dać ogłoszenie, że kupisz ramkę z czerwiem.

michal1972

2015-05-04 19:47:09

Faktycznie nic z tego filmiku nie wynika. Zaglądałeś do ula? Oczywiście nie muszę przypominać, że trzeba dysponować odymiaczem.

jarekpe

2015-05-04 20:07:11

Zaglądałem do ula ramki zasklepione zeszłorocznym miodem dość sporo go tam jest, trochę posypanych pszczół (posprzątałem) nic poza tym, za dużo pszczół nie było w środku, ogólnie zabezpieczylem sie dymem ale one łagodne były i nie musiałem go używać :)nie wiem czy dobrze zrobiłem ale włożyłem jedną ramkę ze świeża węzą... Co do PKPZ będę musiał sie tam odezwać

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.