Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź

pszczoły w kominie Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2321

Zaloguj się aby obserwować temat

marekCh

2024-05-26 13:03:15

Dzień dobry,

mam w kominie pszczółki - konsultowałem z pszczelarzem, bo pszczółki zlatują do kominka i tam kończą swój żywot: więc mogłem pokazać konkretny egzemplarz. Niestety dach nie jest płaski i dostęp do komina jest bardzo utrudniony, więc i nie znajduję chętnego na całą rodzinę.
Palnie w kominku nic dało - pomijając zewnętrzne temperatury, po testowym napaleniu, pszczółki wyszły, oblepiły komin i drugiego dnia wróciły.
Co mogę zrobić, jakieś świece dymne? Nie chcę im robić krzywdy, ale dzwoniłem też do (lokalnego) związku pszczelarskiego i Pani mi powiedziała, że najprawdopodobniej będę musiał je wytruć ...
A zaczynają się też niestety pojawiać w domu ...

pozdrawiam
Marek

Kryspin

2024-06-03 13:46:32

Witam. Mojemu sąsiadowi udało się złapać coś co przypominało pszczołę a było czarne i większe. Kiedy przyniósł mi to w słoiku do pokazania , zobaczyłem że to czarna pszczoła. Posadowiłem ją na kwiatku i obserwując doszedłem do wniosku że owad jest głodny. Dałem mu na listek kroplę miodu i po 15 minutach owad odfrunął. Miejsce zdarzenia OPOLE miasto wojewódzkie .Bardzo się ucieszyłem że odfrunął ,ma na pewno gniazdo gdzieś w pobliżu.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Sałatka z kalafiora z miodem

Kukurydziane bułeczki z miodem

Domowa musztarda z miodem

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Skrzydełka z miodem i chili