Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź

Ostatni jesienny zabieg leczniczy Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1926

Zaloguj się aby obserwować temat

Mariusz74

2022-11-02 20:59:30

Witam,
Proszę o opinię co ostatniego jesiennego zabiegu leczniczego psczół.
Do 10 września zakarmiłem pszczoły na zimę, następnie wykonałem zabieg odparowania kw. mrówkowego (przez 10 dni płytki/krążki ceglane cur- varro nasączone kwasem)
Teraz pozostał mi wzorem ubiegłych lat "dobić varroa destr." i dotychczas odymiałem jednokrotnie Apiwarolem przy temp. minimim 10 st. C. Jednak, tego roku jestem poza miejscem zamieszkania i dopiero wrócę w grudniu... Rozważam dwie możliwości postępoeania:
1/ zlecić młodszemu koledze, aby pomógł mi - zrobił to za mnie, czyli odymił pszczoły tabletką Apiwarolu, przy sprzyjającej pogodzie. Pasieka mam zlokalizowaną w woj. pomorskim, tak, że tu z pogodą sprzyjającą zabiegowi w grudniu jest taczej bardzo ciężko.
2/ po powrocie z wyjazdu w grudniu mógłbym wykonać sublimację kwasu szczawiowego.... no ale, to byłby po wrześniowym odparowaniu kwasu mrówkowego drugi zabieg kwasami na tym samym pokolenie, po upływie 3 miesięcy
Co radzicie??
Ps. W tym roku nabyłem sublimator i stąd pokusa, żeby go wypróbować...

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Zapobieganie i zwalczanie inwazji Varroa sp. u pszczoły miodnej

Varroa sp. jako immunosupresor chorób wirusowych

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom