Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź

Czas w pasiece Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2022

Zaloguj się aby obserwować temat

Jaroz

2020-05-12 21:24:19

Witam.
Chciałbym się dowiedzieć ile czasu trzeba poświęcić na pracę w pasiece dla początkującego pszczelarza? Proszę o wasze opinie w temacie. Dobrze było by uwzględnienie czasu na jeden ul przy 5, 15, 30 pniach.

Kryspin

2020-06-03 08:13:56

Witam. Ja mam pasiekę 30 pni,ule wielkopolskie stojaki. Pasieka jest przy domu i część w oddaleniu muszę dojeżdżać. Właściwie zaglądam do pasieki codziennie teraz w sezonie.Jak się ma pasiekę 30 - 50 rodzin to najlepiej zająć się nią zawodowo.Jako główne zajęcie.A po opanowaniu wiedzy stopniowo zwiększać wielkość pasieki.Amatorsko to można trzymać każdą ilość uli, ale o profitach z tego to można zapomnieć.Do każdego ula trzeba regularnie co tydzień zaglądać i poświęcić trochę czasu. Inaczej będziemy roje zbierać na drzewach,a w ulach zamiast miodu będzie czerw.Mam 80 lat i ponad półwieku praktyki.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Morfologia murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Pierniczki na miodzie

Ciasteczka imbirowe z miodem