Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź

Ginące pszczoły Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2235

Zaloguj się aby obserwować temat

Magda312

2019-03-24 18:33:49

Witam mam takie pytanie: Co mogło stać się z pszczołami? zginęły jesienią, w ulu nie ma padłych owadów. Mój tata od dziecka zajmuje się pszczołami. Posiada tylko kilka uli tzn rodzin pszczelich na własne potrzeby. Czasami po zimie jeden rój lub dwa nie przezimowały. W tym roku nie ma ani jedenej pszczelej rodziny. Ja chciałabym kupić kilka rodzin pszczelich,ale tata upiera się, że ule muszą wyschnąć itd. kiedy najlpiej zjaąć się odbudową naszej małej pasieki?

oro54

2019-03-25 13:28:14

Na 90% główną przyczyną było silne porażenie rodziny warrozą.

Maras62

2019-04-07 11:11:33

Jak wyżej. Nieskuteczne , lu w ogóle zaniedbane , późne leczenie warozzy.I

tulipan

2019-04-14 18:30:34

czy pszczoly byly leczone apiwarolem z tego co wiem apiwarol jest nieskuteczny szkoda tylko pszczol ule mozna wypalic palnikiem pozniej mozna obsadzac rodziny w tych ulach pozdrawiam

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Szkolny Dzień Pszczoły

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Spalone hotele dla dzikich zapylaczy i stanowisko Greenpeace

Józef Śniegula - wywiad z pszczelarzem

IV Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim