Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź

Wyrojone pszczoły w szczycie budynku mieszkalnego Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1797

Zaloguj się aby obserwować temat

urbanzen

2018-07-18 15:03:50

Od kilku lat czytam o pszczołach i miałam w planach w przyszłym roku zapisać się do lokalnego koła pszczelarskiego i załapać na pomaganie jakiemuś pszczelarzowi, aby nauczyć się pracować z pszczołami... ale pszczoły mnie ubiegły i same do mnie przyleciały. Dokładniej mówiąc, zainstalowały się pod dachem (foto).

Czy i w jaki sposób można wywabić pszczoły, które za nowe gniazdo obrały sobie budynek mieszkalny? Na zdjęciu zaznaczony wlotek, za ścianą słychać brzęczenie (bardzo przyjemne), ulem są najprawdopodobniej korytarze w ociepleniu, które wydrążyły myszy (przynajmniej wiem już, którędy wchodziły :/). Są tam od kilku dni, maksymalnie tygodnia; podejrzewam, że z powodu ulew musiały znaleźć sobie szybko prowizoryczny dom. Jak je wyciągnąć bez trucia, rozbierania ocieplenia, dachu, etc?

Najchętniej bym je przygarnęła do ula i rozpoczęła przygodę z pszczelarstwem rok wcześniej. Czytałam o sytuacjach ściągania roju z gałęzi, czy zbierania z chodnika, ale ta sytuacja wydaje mi się... trudniejsza ;)

Załączniki:

Wyrojone pszczoły w szczycie budynku mieszkalnego

mati

2018-07-18 16:04:41

to znak moim zdaniem teraz najlepiej odymic i postempowac tak jakbys sciongac je miala z drzewa czy innego miejsca ale musisz miec rojolapke albo ul i schwytac matke reszta pszczol za niom poleci

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

Miód z dziką różą

Marchewkowe naleśniki z miodem

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Kontrola jakości miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie