Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź

zła zimowla Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 5111

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

tofik

2018-02-24 19:18:23

Podejrzewam że matka jest ale to tylko podejrzenia będę wiedział dopiero po oblocie jak się ociepli na sto procent. Ale uważam że jest z tego tytułu że jak zdjąłem górne ocieplenie to góra ramek była dość ciepła i mam takie wrażenie że matka zaczęła czerwienie tylko najgorzej że ostatni spadła temperatura dość sporo bo jakieś -10 stopnie i teraz następna obawa czy rodzina wygrzeje czerw o ile matka zaczęła czerwienie.

Mazurek

2018-03-08 14:46:42

A ja mam inne pytanie, też dotyczy zimowli, więc chyba sie wstrzeliłem :)
Gdy zajrzałem ostatnio do ula przez przesunięcie powałki do przodu, zobaczyłem, że jeden (przynajmniej) plaster jest dziurawy, jest to przynajmniej wielkości pięści, jakby wytopienie? Z czego się to bierze? Miałem mały głód i teraz podkarmiam ciastem. Dzięi za odpowiedzi.

Prukfa

2018-03-10 01:14:40

Słyszałem - ale podkreślam, tylko słyszałem - że kiedy zapleśnieje pierzga, pszczoły mogą czasami zgryzać a nawet przedziurawić plaster próbując ją usunąć.

Mazurek

2018-03-10 09:23:37

Hmm, dzięki, może ma to sens...dzisiaj podpatrzę bliżej i może fotkę cyknę. Koleżanka podejrzewała jeszcze mysz na jesieni, ale to bardziej wygląda jak wypalone a nie zgryzione. Ot, zagłostka :)

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Sprzedaż bezpośrednia miodu - opodatkowanie

Koszty pośrednika handlu produktów pszczelich

Przygotowanie projektów w ramach programu Wsparcia Rynku Produktów Pszczelich 2016/2017