Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź

zła zimowla Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 5112

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

tofik

2018-02-12 17:28:51

Witam z góry przepraszam za wszystkie ewentualne błędy nigdy nie korzystałem z żadnego forum ale bardzo potrzebuję pomocy. Dużo szukałem w necie ale nic za bardzo nie znalazłem na mój temat. Także do rzeczy jestem Świerzym pszczelarzem mam pszczoły od 5 lat nigdy nie spotkałem się z taką sytuacja dzisiaj zauważyłem w jednym ulu warszawskim poszerzanym że pszczoły zaczeły wylatywać na dwór są jakieś nie spokojne głośne brzęczą. Nie zaglądałem do ula zimują na 8 ramkach pokarmu dałem 14 kg leczone od warozy paskami biowar 500 a takrze odymine apiworem 3 razy w odstępach 7 dniowych. Pogoda pochmurna -3 stopnie także zaczynam się bąć. Proszę o pomoc

blondynekkrk

2018-02-15 06:11:43

Hej! Być może pszczoły są zdenerwowane jakimiś odgłosami/drganiami z zewnątrz? Czy sytuacja się powtarza? Gdzie masz zlokalizowaną pasiekę (czy blisko ruchliwej drogi/placu budowy)?

tofik

2018-02-15 13:28:19

Pasieka znajduje się w sadku zdała od gospodarstwa sąsiadów i drogi wokół szczere pola pasieka osłonięta od wiatru także to raczej odpada. Sytuacja powtarza się praktycznie co dzień dziwi mnie to gdyż temperatura jest na minusie.

Bikej0909

2018-02-16 13:05:17

moze mysz jest-sprawdz lub zębiełek czy jakos tak

tofik

2018-02-16 18:42:32

Na początku tak myślałem ale ul jest prawie nowy na wylotku jest założona zasuwa a wentylacja w daszku ma otwory w których jest drobna siatka wiec raczej to nie możliwe. Dodam to jeszcze że daszek jest zamykane na tzw wczepu wiec raczej to też odpada.

Prukfa

2018-02-16 22:36:44

Gospodarka pasieczna Wanda Ostrowska
Rozdział IV. Podstawowe prace pasieczne / Podrozdział 7 Zimowla Pasieki
“Głośny szum związany w wybryzgiwaniem pszczół z wylotu jest charakterystyczny dla rodzin znajdujących się w zbyt ciasno ułożonym gnieździe i wskutek tego odczuwających pragnienie. W tym wypadku oprócz powiększenia szpary wylotowej można wsunąć na dno ula kawałek nasączonej wodą waty, a jeżeli jest ciepło, podać z brzegu jeden plaster (ogrzany uprzednio) z poszytym zapasem pokarmu.”

tofik

2018-02-19 16:39:52

Dzięki wszystkim za pomoc tak zrobię podam im trochę wody na wacie a jak się ociepli to podam im plaster z zapasem pokarmu. Pozdrawiam:)

Mazurek

2018-02-22 12:18:34

...bo to raczej nie "buczenie" spowodowane brakiem matki?

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka po mazursku

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami