Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź

AMFORA KRZEWIASTA ROZSTAWA Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2683

Zaloguj się aby obserwować temat

zielonyklips

2016-11-04 20:20:32

Dzień dobry,

Czy ktoś z Państwa zna i mógłby się podzielić jaka jest dobra rozstawa dla amfory krzewiastej (zakładamy zwarty pokroj)?

Dziękuję serdecznie za odpowiedź,

blondynekkrk

2016-11-05 15:42:37

@Zielonyklips ja znalazłem takie informacje, nie wiem na ile będą pomocne, ale jak nie to proszę daj znać, poszukam więcej:)

"Amorfę rozmnaża się z nasion, które zbiera się jesienią i nie łuskane ze strąków przechowuje do wiosny luzem w suchym piasku. Siew wykonuje się w kwietniu wprost do gruntu. Nasiona przesuszone należy moczyć przed sianiem przez około 3 godziny. Siewki na zimę dobrze jest przykryć liśćmi lub innymi resztkami roślinnymi, względnie jesienią wykopać i przechowywać do wiosny zadołowane na płasko." Źródło: apiflora.pl

zielonyklips

2016-11-07 07:11:29

Dziękuję bardzo, jednak poszukuję rozstawy tych siewek (mniej więcej).

michal1972

2016-11-08 16:55:04

Kolego, jeżeli mówimy o amorfie (nie amforze) krzewiastej to roślina ta rośnie dobrze praktycznie na każdej glebie. Dodam do tego co blondynekkrk napisał, że na amerykańskiej stronie znalazłem informację, że nasiona należy moczyć w ciepłej wodzie, przez 12 godzin, po czym wysiewa się je wczesną wiosną w szklarni. Nasiona kiełkują zwykle przy 20 stopniach Celsjusza w ciągu jednego do dwóch miesięcy. Kiedy sadzonki są wystarczająco duże, należy je umieścić w pojedynczych doniczkach i rozwijać w szklarni przez ich pierwszą zimę. Następnie należy sadzonki sadzić do dedykowanej pozycji późną wiosną lub wczesnym latem.

zielonyklips

2016-11-17 20:06:28

Jeszcze raz dziekuję!

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Skład miodu

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016