Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Szybkie pytanie - krótka odpowiedź

Odśnieżanie daszków uli Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3908

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

factis

2014-01-15 14:22:08

U mnie pojawił się śnieg i na daszkach uli zrobiła się w miare pokaźna pokrywa. Odśnieżacie daszki uli? Czy czekacie aż naturalnie śnieg stopnieje?

blondynekkrk

2014-01-16 12:09:17

Gdzieś tam wyczytałem, że nie powinno się odśnieżać daszków w zimie. Więc pewnie nie powinno się:)

banan

2014-01-16 16:03:27

nie powinno sie odsniezac uli bo snieg blokuje zimne podmuchy wiatru. oczywiscie jezeli mowimy o zimie. jak zacznie sie robic cieplo to warto odsniezyc zeby nie pojawila sie zbyt duza wilgoc.

emil

2014-01-18 09:35:35

Nie ma potrzeby oczyszczać daszki. Powinny być tak wykonane, żeby później nie przeciekały jak śnieg zacznie topnieć.

michal-trabka

2014-01-18 09:41:17

To ja dodam jeszcze, że śnieg powoduje, że ule są cięższe i przez to jest pewnego rodzaju zabezpieczenie przed silnym wiatrem.

factis

2014-01-18 13:31:59

Czyli dobrze kombinuje. Nie odśnieżałem nigdy daszków choć zawsze mnie korciło.

blondynekkrk

2014-01-21 19:07:14

Czyli dobrze wyczytałem :) Poza tym czas na odśnieżanie można przeznaczyć na relaks bo od kwietnia będzie dużo więcej pracy!

kaczka12

2014-01-22 11:26:40

Ja nie odśnieżam daszków bo za dużo pracy. Poza tym też kiedyś słyszałem że nie powinno się tego robić.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Słodka sałatka z kurczakiem

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim