Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Produkty pszczele

Stary miód Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 4608

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

Lukasz_Baniak

2014-01-06 17:12:01

Przed chwilą dodałem temat w kategorii Gospodarka Pasieczna pod tytułem Przechowywanie ramek i liście orzecha włoskiego. Wspomniany kolega mimo, że wyremontował sobie swoje pomieszczenie, to zostawił jeszcze kilka słoików z miodem, najprawdopodobniej z czasów, kiedy jego leciwy tata się tym zawodem parał. Mówi, że przeprowadzi test co się stanie z miodem, który będzie miał dużo lat. Mnie to raczej nie interesuje ale tak sobie pomyślałem, co z takim miodem można zrobić? Czy nie lepiej byłoby nim podkarmiać? Albo zrobić ciasto?

mlody_pszczelarz

2014-01-06 20:24:51

ja bym nie podkarmial, tylko wykorzystal w kuchni

eryk16

2014-01-08 08:29:30

Pytanie: skwaśniał czy nie? Jeżeli tak to mógłbyś zrobić z niego na przykład miód pitny co by go nie wyrzucać.

michal1972

2014-01-08 17:57:08

Pomysł z miodem pitnym wydaje się najlepszy w tym wypadku. Szkoda wyrzucać miód...

blondynekkrk

2014-01-09 17:43:50

ciasto z czym starym to chyba nie...

pszczelarka78

2014-01-09 23:24:22

Panowie, jeżeli zaczął fermetować, to można albo miód pitny albo do ciasta. Jeśli octowo, to już do niczego się nie nadaje. Z resztą możecie zerknąć do artykułów, tam dziś się ukazał artykuł o sfermetowanym miodzie. Polecam.

blondynekkrk

2014-01-10 08:53:01

Do niczego? Taki miód trzeba wyrzucić czy można na przykład zostawić w lesie (oczywiście bez słoika)?

factis

2014-01-10 21:10:17

Jak nie będzie otwierał słoika to się z nim nic nie stanie. Pewnie i tak już dawno skrystalizował.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.