Forum pszczelarskie - Prawo i marketing w pasiece
Zakaz posiadania pszczół Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 5066Zaloguj się aby obserwować temat
michal1972
2014-10-03 09:17:36
Ostatnimi czasy głośno było o tym, że w Warszawie jest zakaz posiadania pszczół, a tym samym zakaz zakładania pasieki. Zastanawiam się czy to jest legalne? To jest ograniczanie swobody gospodarczej i osobistej w jednym!
banan
2014-10-04 17:40:07
nie jestem prawnikiem i nie mnie sie na ten temat wypowiadac. zawsze konstytucja jest najwazniejsza. jak w krakowie zakaz palenia drewnem i weglem zostal uznany za niezgodny z konstytucja, to i tutaj tak tez powinno byc.
blondynekkrk
2014-10-07 10:50:57
Z tego co się orientuję, zakaz posiadania pszczół jest jeszcze we Wrocławiu. Nie za bardzo rozumiem czemu to ma służyć. Przecież pszczelarstwo miejskie się pięknie rozwija. Nie dość, że w ten sposób jest zwiększana populacja pszczół, to jeszcze na dodatek rośnie nowe pokolenie pszczelarzy!
Lukasz_Baniak
2014-10-11 08:38:43
@michal1972, nie wiem czy wiesz, ale zakaz ten został już zniesiony. Już, chociaż powinienem napisać - dopiero. Uważam, że jest to skandaliczne. Skoro jest wolność prowadzenia działalności gospodarczej, to dlaczego legalnie i działających z pożytkiem dla ludzi i środowiska pszczelarzom, zakazuje się zakładania pasiek. Nie wiem szczerze komu to ma służyć. Na szczęście włodarze Warszawy poszli po rozum do głowy.
marcin
2014-10-20 18:57:14
Osobiście nie widzę powodu, dla którego nie miałoby być pszczół w miastach. Oczywiście wszystko musi też mieć pewne granice rozsądku. Zwróćcie chociażby uwagę na sytuację, w której pszczoły paraliżowałyby życie mieszkańców miasta.
blondynekkrk
2014-10-23 08:52:21
No pewnie jakby pojawiła się rójka to mógłby zapanować paraliż miasta. Część osób by się wystraszyła i mogła spowodować jakąś kolizję. Nie daj Boże jeszcze gdyby kogoś uczulonego użądliła pszczoła. Nie pomyślałem w ten sposób. Z drugiej strony przy pszczelarstwie miejskim nie ma się w pasiece 50 pni. Jest kilka i wydaje mi się, że można nad nimi czuwać, tak żeby do rojenia się pszczół nie doszło.
michal1972
2014-10-25 08:12:57
Gdy komuś roją się pszczoły to najzwyczajniej jest gapą. Odznaki, że coś zaczyna się dziać, ma się wyłożone jak na tacy. Artykułów na ten temat daleko nie trzeba szukać. W każdym poradniku pszczelarskim i także na tym portalu, można przeczytać, co robić aby zapobiec rójce. Przy pszczelarstwie miejskim takie sytuacje się nie zdarzają i wątpię żeby kiedykolwiek zdarzały. Nie ma też tylu pożytków aby można było trzymać kilkanaście uli.
michal-trabka
2014-10-27 15:16:40
Dla mnie to chore. Gdyby nie pszczoły to by nas nie było! Skoro są osoby chętne do pszczelarzenia w miastach i mają takie możliwości, to nie można im tego zabraniać. Wiem, że są dzikie owady zapylające w miastach. Dlaczego miałoby nie być pszczół?
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
trutówka
19 Lipca 2026
PSZCZELARSTWO BEZ CHEMII - MICHAŁ SMYK
16 Lipca 2026
CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE.
28 Czerwca 2026
Karmienie lipcowe nowe rodziny
21 Czerwca 2026
Karmienie lipcowe nowe rodziny
21 Czerwca 2026
CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE.
17 Czerwca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Kim jest pszczelarz, a kim posiadacz uli?
30 Maja 2026
Apilarnil/czerw trutowy - jako surowiec
22 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026