Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Komentarze do ciekawostek

Co to jest kószka? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1973

Przejdź do ciekawostki Co to jest kószka?

Zaloguj się aby obserwować temat

Antoni

2016-02-28 12:06:48

Powoli rodzi się moda na pszczelarstwo naturalne. Coraz więcej pszczelarzy interesuje się kószkami.

oro54

2016-02-28 15:24:26

Kószka, ul słomiany, bezdenek. Ul bezramkowy, w którym gospodarka opierała się na rojliwości pszczół. Powrót do takiego ula jest raczej obecnie mało prawdopodobny. Zmieniły się pożytki, ich termin występowania, oraz same pszczoły. Hobbystycznie, to można sobie taki ul i taką rodzinkę zafundować. To coś podobnego jak trzymanie przez pszczelarzy, dla atrakcji w pasiece, pszczół osadzonych w kłodzie. Multum pracy, miodu niewiele, jedynie duża przyjemność z kontaktu z pszczołami. Nikt w obecnych czasach nie wróci w rolnictwie do żniw wykonywanych sierpem rezygnując z możliwości jakie daje kombajn.

Antoni

2016-02-28 16:19:06

oro54, zgadza się, że nikt nie wróci do pracy sierpem rezygnując z wykorzystania kombajnu, ale miałem chyba coś innego na myśli. Z mojego doświadczenia wynika, że coraz więcej osób podchodzi do pszczelarstwa jako do hobby. Nie chodzi o miód czy pieniądze, a raczej o spędzanie czasu na łonie natury.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Przygotowanie projektów w ramach programu Wsparcia Rynku Produktów Pszczelich 2016/2017

Opodatkowanie pasieki do 80 rodzin pszczelich

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2016/2019 - terminarz, wymagania, kosztorys

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ogórki z miodem

Pierniczki na miodzie

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom