Forum pszczelarskie - Komentarze do ciekawostek
Do czego służą mateczniki? Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 10674Przejdź do ciekawostki Do czego służą mateczniki?
Zaloguj się aby obserwować temat
Kryspin
2021-02-18 15:48:24
Witam.Jak widzicie pogoda lubi robić niespodzianki. O ile rok temu pszczoły nosiły pyłek z leszczyny do uli.To luty 2021 zaskoczył nie jednego .Dziś 18 lutego zaglądnołem pod powałki ,wszystkie rodziny żyją i zwężałem niektórym gniazda.Wiele mimo mrozów czerwi.Podałem im zakupiony syrop.Niektóre dokonały oblotu,ale nie wszystkie.Jak pogoda się jeszcze trochę ociepli wszystkie dostaną ciasto.Teraz ocieplenie to najważniejsza sprawa. A jak tylko resztki śniegu znikną a temperatura skoczy powyżej 10-12 na + dokonac trzeba generalnego przeglądu i oczyścić dennice.
Kryspin
2021-02-21 07:36:41
Panie Tulipan.Nie spiesz się Pan przy pisaniu. Bo co najmniej 5 błędów Pan napisał. Myślę że o tym o czym piszemy to może i głupoty, ale dla kogoś potrzebna wiedza. Tak jak Pan chciałby wiedzieć o ZALESZCZOTKACH.Mało kto to drobne stworzenie widział,co drugi pszczelarz nie wie co to takiego.W ulach wolno stojących prawie nie zauważalny. Widać go w pawilonach pasiecznych ze starymi ulami drewnianymi.Ale to są pojedyncze sztuki,nie mające wielkiego znaczenia w likwidacji warrozy. Daj sobie Pan z tym spokój.Traktujmy to jako ciekawostkę.
Kryspin
2021-02-21 18:03:23
Gospodaruję w ulach wlk. nastrój można zlikwidować przez powiększenie gniazda. Zabrania ramek z czerwiem i dodanie ich rodzina słabszym.W to miejsce dajemy ramki z węzą.Można dać nad gniazdo pół nadstawkę a można dać całą nadstawkę na gniazdo.Ale zwiększając przez to siłę rodziny musimy mieć perspektywę dużego pożytku. Kto ma małą pasiekę może dokonywać co 7 -8 dni przegląd gniazda i zerwać wszystkie mateczniki.Gospodarujący w dużych pasiekach towarowych maja wiele innych wypracowanych sposobów.
Kryspin
2021-03-22 10:12:49
Dziś kieruję swoją uwagę do pszczelarzy mniej doświadczonych.Ponieważ jest zimno pszczoły jednak w niektórych ulach, wczesno -rzwojowych ras czerwią,proszę dać ciasto albo syrop, bo można stracić rodziny z powodu braku pokarmu.
Kryspin
2022-11-13 17:46:17
Witam. Dziś mam takie pytanie do pszczelarzy. Czy karmił może ktoś pszczoły na zimę sztucznym miodem lub innymi syropami. I jaki był rezultat ?
Kryspin
2022-12-28 19:48:14
Tegoroczna zimowla pszczół jest nieprzewidywalna. 25 i 26 grudnia niektóre rodziny pszczele dokonywały oblot. To na Opolszczyznie. jak było gdzie indziej
Kryspin
2023-12-23 17:42:07
Witam.Tegoroczna zima jest zupełnie inna niż wszystkie jakie przeżyłem, a pszczelarzę już wiele lat. kilka dni temu niektóre moje rodziny dokonały oblotu. Obloty nie były zbyt silne.Zaglądnąłem pod powałkę w kilku ulach, rodziny żyją.Ale niektóre powałki są już ciepłe.to znaczy matula zaczęła czerwić.Jeśli ktoś ma taką sytuację, to musi uważać. Pilnować zapasów pokarmu w ulu.Na razie poczekam do końca stycznie potem podam ciasto z pyłkiem.
blondynekkrk
2023-12-24 09:29:49
@Kryspin, z jakiego jesteś regionu Polski? Kraków zasypany śniegiem - póki co, ale faktycznie pogoda jest skrajnie różna. Jeden dzień 10 stopni, po czym 0 następnego, a zaraz 5-6...
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
PSZCZELARSTWO BEZ CHEMII - MICHAŁ SMYK
29 Sierpnia 2026
29 Sierpnia 2026
trutówka
19 Lipca 2026
16 Lipca 2026
CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE.
28 Czerwca 2026
Karmienie lipcowe nowe rodziny
21 Czerwca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Kim jest pszczelarz, a kim posiadacz uli?
30 Maja 2026
Apilarnil/czerw trutowy - jako surowiec
22 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026