Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Komentarze do ciekawostek

Czym wolno palić w podkurzaczu? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 2255

Przejdź do ciekawostki Czym wolno palić w podkurzaczu?

Zaloguj się aby obserwować temat

blondynekkrk

2016-04-06 09:46:53

Wiem, że nie można używać do podkurzacza próchna z drzew iglastych.

oro54

2016-04-06 14:36:38

Czyżby już i w tym temacie były wytyczne Unii Europejskiej?
Najlepsze jest próchno z wierzb, czy innych drzew liściastych, ale ma jedną wadę – spala się w błyskawicznym tempie. Osobiście od lat już używam kawałków sprasowanych wiórek i trocin z drewna liściastego. Trudno je rozpalić, ale jak już się żarzą, to podkurzacz jest gotowy do użycia przez wiele godzin. Nie trzeba pilnować uzupełniania i zawsze jest gotowy do użycia. Inna sprawa, że już niewielu pszczelarzy trzyma pszczoły „charakterne” mocno broniących swoich gniazd.

Sylwek

2016-04-06 16:14:06

Oro54, dlaczego mówisz o wytycznych UE? Generalnie tutaj jest słowo klucz "m.in". Zgodzę się, że wskazane przez Ciebie próchno mega szybko się spada ale łatwość jego rozpalenia bije wszystkie na kolana.

oro54

2016-04-06 18:00:52

Dlaczego nie może być takich wytycznych? Kilka tygodni temu trafiłem na wiadomość , że jedna z komisji unijnych planuje w swoich pracach zająć się problemem, to nie żart, świec, ich rodzajami (do użytku zewnętrznego lub wewnętrznego), wysokością palącego się płomienia oraz emisją przez nie CO2, a także jeszcze parę innych bardzo wielce poważnych szczegółów.
Próchno jest w porządku, ma tylko tę jedną wadę szybko się spala. Pracuję przeciętnie w pasiece około czterech godzin i w tym czasie używam podkurzacza może z kilkanaście razy i to od przypadku do przypadku, już sobie wyobrażam to ciśnienie, gdy biorę podkurzacz do reki, a on jest już wypalony lub trzeba go znowu doładować.

Adam_Poch

2016-04-07 10:23:12

A mnie zainteresowało to, co napisałem blondynekkrk. Dlaczego nie można używać próchna drzew iglastych jako paliwa do podkurzacza? Przecież to jest naturalny "produkt"... Możesz mi to wyjaśnić?

blondynekkrk

2016-04-08 13:13:41

Adam z tego co wiem, to pszczoły dostają biegunkę. Podobno także próchno z drzew owocowych jest odradzane, ponieważ powoduje u pszczół agresję.

bee

2016-04-09 19:44:42

Z drzew iglastych smoli i podkurzaczka na pewno będzie zapyziała po kilku użyciach, no i drzewa iglaste produkują olejki eteryczne - to właśnie one mogą być przyczyną złego samopoczucia pszczół. Moja babcia dodawała zawsze do podkurzaczki hubkę, którą zazwyczaj zbierała na powaloych brzozach.

blondynekkrk

2016-04-10 12:29:11

O! dokładnie o to mi chodziło :) Dzięki bee!

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Rola murarki ogrodowej w uprawach sadowniczych

Morfologia murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Ciasto czekoladowe z miodem - przepis

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Szkolny Dzień Pszczoły

Pszczoły w szkole w czerwcu