Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Komentarze do artykułów

FLOW Hive chcę ;)... Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 9576

Przejdź do artykułu FLOW Hive chcę ;)...

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

blondynekkrk

2015-12-14 21:07:48

@zawzaw, ale rozumiem, że nie z Polakiem rozmawiałeś. Jakie są jego doświadczenia? Może gdyby podesłał Ci zdjęcia i wymiary, to może byłbyś w stanie zrobić coś na wzór tego za 699$?

zawzaw

2015-12-14 22:32:40

niestety nie znam go aż tak by wymagać by mi wszystko zwymiarował :( a zdjęcia dość szczegółowe już zresztą mam lecz nie zwymiarowane :(
dlatego chcę mieć to w ręku wystarczy jedna sztuka by móc obudowę wykonywać w Polsce ( a jak już się zorientowałem autorzy "wynalazku" nie mają nic przeciw temu )

blondynekkrk

2015-12-16 10:18:31

Jak to nie mają nic przeciwko temu? W sumie to chyba opatentowali swoje dzieło... Poza tym zaraz ktoś pokroju Łysonia wprowadziłby coś takiego za połowę ceny i zdominował rynek europejski.

zawzaw

2015-12-16 11:55:27

proszę, czytaj ze zrozumieniem, nie mają nic przeciw kopiowaniu OBUDOWY drewnianej
sam mechanizm wewnętrzny jest opatentowany, a skopiowanie go jest mocno skomplikowane.

Sprzedają całe ule ale i samo wnętrze

factis

2015-12-18 18:43:31

Jestem pod wielkim wrażeniem panów, którzy opracowali mechanizm Flow Hive. Jest po prostu genialny! Twój pomysł z odwzorowaniem ula, bez mechanizmu, jest jak najbardziej ok, chociaż nie spotkałem się z informacją, że twórcy są zgadzają się na kopiowanie ich pomysłu na ul. Nie złożę się na ul ani też raczej nie jestem skory do samodzielnego zakupu (wyleczyłem się z tego). Dlaczego? Bo uważam, że pewnego rodzaju mechanizacja nigdy do niego dobrego nie prowadzi - przynajmniej w ostatecznym rozrachunku. Wystarczy zwrócić uwagę na rolnictwo.

Antoni

2015-12-19 09:44:18

Dziękuję za filmiki. Nie widziałem wcześniej wszystkich. Cały ten Flow Hive jest czymś wyjątkowym. Dziwne, że nikt wcześniej pokroju Sułkowskiego czy Łysonia na to nie wpadli.

zawzaw

2015-12-19 11:23:51

Mechanizacja? Flow Hive włąśnie zaprzecza temu! Chroni pszczoły przed stresem związanym z mechanizacją, ogranicza do minimum ( zbiór miodu) naszą ingerencję i naszą technikę- "mechanizację" na filmie pokazane w praktyce w jaki sposób działa mechanizm. Na marginesie : o tym, że twórcy nie mają nic przeciw konstruowaniu własnych obudów świdczy chociażby to ,że oferują do sprzedaży same wkłady!

zawzaw

2015-12-19 11:26:40

a to zdanie normalnego użytkownika

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor

Oddziaływanie Varroa destructor na rodzinę pszczelą

Varroa sp. jako immunosupresor chorób wirusowych

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Miodowa owsianka

Dyniowe drożdżowe z awokado

Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.