Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Komentarze do artykułów

FLOW Hive chcę ;)... Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 9881

Przejdź do artykułu FLOW Hive chcę ;)...

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

blondynekkrk

2015-12-14 21:07:48

@zawzaw, ale rozumiem, że nie z Polakiem rozmawiałeś. Jakie są jego doświadczenia? Może gdyby podesłał Ci zdjęcia i wymiary, to może byłbyś w stanie zrobić coś na wzór tego za 699$?

zawzaw

2015-12-14 22:32:40

niestety nie znam go aż tak by wymagać by mi wszystko zwymiarował :( a zdjęcia dość szczegółowe już zresztą mam lecz nie zwymiarowane :(
dlatego chcę mieć to w ręku wystarczy jedna sztuka by móc obudowę wykonywać w Polsce ( a jak już się zorientowałem autorzy "wynalazku" nie mają nic przeciw temu )

blondynekkrk

2015-12-16 10:18:31

Jak to nie mają nic przeciwko temu? W sumie to chyba opatentowali swoje dzieło... Poza tym zaraz ktoś pokroju Łysonia wprowadziłby coś takiego za połowę ceny i zdominował rynek europejski.

zawzaw

2015-12-16 11:55:27

proszę, czytaj ze zrozumieniem, nie mają nic przeciw kopiowaniu OBUDOWY drewnianej
sam mechanizm wewnętrzny jest opatentowany, a skopiowanie go jest mocno skomplikowane.

Sprzedają całe ule ale i samo wnętrze

factis

2015-12-18 18:43:31

Jestem pod wielkim wrażeniem panów, którzy opracowali mechanizm Flow Hive. Jest po prostu genialny! Twój pomysł z odwzorowaniem ula, bez mechanizmu, jest jak najbardziej ok, chociaż nie spotkałem się z informacją, że twórcy są zgadzają się na kopiowanie ich pomysłu na ul. Nie złożę się na ul ani też raczej nie jestem skory do samodzielnego zakupu (wyleczyłem się z tego). Dlaczego? Bo uważam, że pewnego rodzaju mechanizacja nigdy do niego dobrego nie prowadzi - przynajmniej w ostatecznym rozrachunku. Wystarczy zwrócić uwagę na rolnictwo.

Antoni

2015-12-19 09:44:18

Dziękuję za filmiki. Nie widziałem wcześniej wszystkich. Cały ten Flow Hive jest czymś wyjątkowym. Dziwne, że nikt wcześniej pokroju Sułkowskiego czy Łysonia na to nie wpadli.

zawzaw

2015-12-19 11:23:51

Mechanizacja? Flow Hive włąśnie zaprzecza temu! Chroni pszczoły przed stresem związanym z mechanizacją, ogranicza do minimum ( zbiór miodu) naszą ingerencję i naszą technikę- "mechanizację" na filmie pokazane w praktyce w jaki sposób działa mechanizm. Na marginesie : o tym, że twórcy nie mają nic przeciw konstruowaniu własnych obudów świdczy chociażby to ,że oferują do sprzedaży same wkłady!

zawzaw

2015-12-19 11:26:40

a to zdanie normalnego użytkownika

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Łukasz Karol Uliasz

Łukasz Karol Uliasz

Autor artykułów

Profesor i dr hc apiterapii i ziołolecznictwa, naturopata dyplomowany, pszczelarz zawodowy, rzeczoznawca chorób pszczół i specjalista pozyskiwania produktów pszczelich. Prefekt Akademii Apiterapii Medycznej i Ziołolecznictwa im. prof. Bogdana Kędzi, promującej dorobek prof. Kędzi oraz apiterapię w użyciu. Autor publikacji pszczelarskich, historycznych, medycznych i etnograficznych. Prowadzi izbę pamięci i mini skansen pszczelarsko-bartniczy w powiecie kozienickim.

Jak rozpoznać prawdziwy miód i unikać podróbek? Praktyczne wskazówki dla konsumenta

Pyłek pszczeli - pozyskiwanie i szkodniki

Apiterapia praktyczna dla laika i medyka

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016