Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Komentarze do artykułów

Facelia błękitna - roślina miododajna Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3893

Przejdź do artykułu Facelia błękitna - roślina miododajna

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

kazia

2015-11-10 10:16:31

Ja nie rozumiem czemu wszyscy to sieją, u mnie lepiej wychodzi ogórecznik i żmijowiec.

blondynekkrk

2015-11-10 19:48:17

Kazia, pewnie dlatego, że jest to królowa roślin miododajnych :) Ale z tego co wiem, to im lepsza ziemia tym obfitszy pożytek. Może i u Ciebie ziemia ma wpływ na to, że ogórecznik i żmijowiec u Ciebie lepiej rosną :)

factis

2015-11-11 11:16:34

To zależy głównie od warunków w jakich następuje wysiew i wzrost roślin. Facelia nie na żarty jest nazywana królową roślin miododajnych. Zarówno ogórecznik jak i żmijowiec charakteryzują się wysoką miodnością. Ogórecznik jednak nie charakteryzuje zwarty wzrost, tak jak i żmijowiec grecki. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że i jedna i druga roślina może stanowić urozmaicenie pożytku.

arek

2015-12-28 18:36:49

Dlaczego jedni mówią facela a inni facelia? Kto ma rację?

Antoni

2016-02-28 12:30:32

Kazia, wszyscy sieją dlatego, że pszczoły latają na facelię. Dużo miodu można pozyskać z nawet niedużego poletka.

eryk16

2017-03-27 17:18:51

Już nie mogę doczekać się widoku fioletowych pól...

michal1972

2017-07-17 08:50:43

Kocham widok kwitnącej facelii. Miód na moje serce :)

baniak89

2018-01-16 21:29:59

dziwne tu rzeczy czytam, sieje facelie od 5 lat, przywiozlem nasiona kwalifikowane z niemiec bd jakosci, co prawda sieje w niskiej klasie ziemi, 4 max, ale nigdy nie widzialem zeby facelia schodzila w tydzien, czasami nawet gryka dluzej schodzi, w zaleznosci od warunkow pogodowych u mnie schodzi nawet 3 tygodnie, 4-5 tygodni rosnie do kwitnienia i kwitnie 5-6 tygodni. w tym roku bede mial posiane ponad 7h faceli i 3h gryki az sie nie moge doczekac. :)

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Krążki owsiane z żurawiną i miodem

Szybki piernik z miodem na święta

Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę