Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Komentarze do artykułów

Stefan Siudalski - wywiad z pszczelarzem Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1535

Przejdź do artykułu Stefan Siudalski - wywiad z pszczelarzem

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

blondynekkrk

2025-01-24 20:14:28

Bardzo ciekawy wywiad i dużo innowacyjnych działań popartych, moim zdaniem, logicznymi argumentami. Super! Czekam na kontynuację wywiadu!

JaninaWeronika

2025-01-24 21:17:49

a ja bym dopytała Pana Siudalskiego jak z problemem roznoszenia bakterii w ulu przez podgrzewanie. Czytałam gdzieś że grzałka na dennicy wprawia powietrze w ruch, sprzyja rozwojowi bakterii i ruch powietrza roznosi je po ulu co osłabia rodziny pszczele... z drugiej strony pszczoły same doskonale radzą sobie z wieloma bakteriami .... ciekawy problem dla mnie :) może ktoś zna odpowiedź

SJS

2025-01-24 22:18:07

> a ja bym dopytała Pana Siudalskiego jak z problemem roznoszenia bakterii w ulu przez podgrzewanie>
Problem z zarzutami przeciwko podgrzewaniu polega na tym, że prawie wszystkie zarzuty są wymyślane czyli nikt nie sprawdził ale zarzutu są.
W tym pytanie jest wiele poziomów niezgodności z rzeczywistością:
1. środowisko ula jest niezwykle dokładnie kontrolowane przez pszczoły w każdym jego zakątku - dotyczy to zarówno temperatury, przepływu powietrza który jest ustalany przez pszczoły a nie grzałki zakątku, pozbywania się CO2 i regulacja wilgotności czyli bez porównania silniejsze są działania pszczół niż ingerencja podgrzewaniem, ul oddycha - w dół opada CO2 1,5 razy cięższe od powietrza i to widzimy i przez 60 % ankietowanych pszczelarzy jest chłodzeniem ule jest tak naprawdę wyprowadzaniem CO2
2. podgrzewanie jest tak dobrane mocą aby wspierać a nie całkowicie wyręczać pszczoły i to jest kolejny argument za tym że my podajemy ale pszczoły uzupełniają i rozprowadzają ciepło a nie grzałka na dennicy,
3. z obserwacji pszczelarzy którzy stosują podgrzewanie moją metodą wynika, że znikają objawy nosemy - zero efektu porzuconego ula, spadki zimowe na poziomie poniżej 1 %,
4. grzałki dobrałem tak aby były płaskie ale na sztorc czyli zajmuja swoja powierzchnią mniej niż 1 % dennicy - jest ważne ponieważ pszczoły to śmieciary i jak ktoś stosuje grzałki płaskie, powierzchniowe [folie] to ma problem ze śmieciami które pszczoły zrzucają na dennice i nie mogą ich wyniesć bo sie przylepiły na gorącej folii,
5. jest i aspekt walki z warrozą - można dręcze zwalczać zarówno późną jesienią jak i wczesną wiosną nawet przy temperaturach ujemnych gdy z liczy się temperatura w ulach,
6. wspomniałem w wywiadzie o zjadaniu larw przez pszczoły gdy nie mogą wygrzać ula np na skutek gwałtownego załamania pogody - podgrzewanie jest tak dobrane aby nawet przy minus 30 st C pszczoły były w stanie utrzymać przy czerwiu 34,5 st C
7. o zdrowotności rodzin podgrzewanych świadczy znikomy osyp zimowy,
8. ule podgrzewane zdecydowanie lepiej sobie radzą z atakami os i szerszeni
Czy wyjasniłem problem którego nie ma?

tulipan

2025-01-27 21:22:23

gdzie nabyc takie grzalki do uli wielkopolskich i ile one kosztuja

SJS

2025-01-27 23:56:15

>gdzie nabyc takie grzalki do uli wielkopolskich i ile one kosztuja>
O grzałkach, jakie i gdzie zamówić jest na stronie http://pszczoly.siudalski.pl/czym-grza--.html ale....
w ulach muszą być podkarmiaczki, najlepiej ramkowe, po jednym termometrze na ul [około 10 zł - te od Łysonia się nie nadają muszą być z sondami]
Jak się samemu montuje grzałki to wychodzi po około 70 zł a jak się zmawia zmontowane z przysłaniem do domu to około 140 zł.
Sukces to - grzałka, podkarmiaczka z wodą, odpowiedni ilość pokarmu i całkowite inne podejście do uli podgrzewanych w stosunku do klasyki.
Czy gra warta świeczki?
Zysk minimalny z podgrzewania to okołe 10 l miodu dodatkowo ale zwykle to jest od 20 nawet w skrajnych przypadkach 50 kg dodatkowo.

michal-trabka

2025-01-30 00:15:40

Panie Stefanie, świetny wywiad i dużo cennych informacji. Mam jednak pytanie, które pewnie część czytelników tego portalu chciałoby zadać, ale nie ma konta lub odwagi. Proszę o informację, co w przypadku przegrzania ula. Kiedy reagować, co robić, jakich konsekwencji spodziewać się. Pozdrawiam.

SJS

2025-01-30 04:57:10

W internecie jest ponad 240 moich filmów o pszczołach z których większość jest o podgrzewaniu. pokazuję na nich zachowanie rodzin pszczelich w różnych warunkach pogodowych i jest na nich wiele ciekawostek których nie ma w podręcznikach ale pytanie było przegrzanie.
Pszczoły same z siebie w razie potrzeby potrafią wytworzyć do 180 W mocy - my im podajemy wg mojego systemu nie więcej jak 60-80 W i to w skrajnych warunkach pogodowych.
Z grubsza można przyjąć, że zapotrzebowanie na wiosnę to około 5 W na ramkę. Czyli 10 ramek to 50 W ale te 50 W to tak między pszczelim ZEREM a naszym zerem Celsjusza ale jak spadnie do minus 10 st C to już jeśli jest czerw to łączna moc to do około 100W potrzebna.
My im dajemy część potrzebnej mocy a nie całość. Środowisko w ulu jest najbardziej skomplikowanym z jakim kiedykolwiek się spotkałem. Z wielu typów grzałek samoregulujących się dobrałem takie które w 30 st C wydzielają moc nie większą niż 8-17 W a przy ujemnych ich moc dysponowana to nie mniej jak 40 W a najlepiej jak dla wlkp 60 a dla dadanów i WP do 80 W.
Tak dobrana moc daje gwarancję utrzymania temperatury 34 st C przy czerwiu nawet do minus 20 st C i nieprzegrzewania przy 35 st. temperatury powietrza.
Tu występuje kilka ciekawych zjawisk:
- brak lub znikoma liczba pszczół wentylujących nawet przy 32 st C powietrza,
- zero wylatujących pszczół po wodę w pełnym zakresie temperatur zewnętrznych czyli od minus 20 st C do pszczelego ZERA - czyli w zakresie śmiertelnym dla pszczół i brak możliwości przegrzania w upały.
Musi być tylko woda w ulach od chwili włączenia grzałek - i tu znów coś czego nie ma w podręcznikach - zużywają tygodniowo do 3 l wody.
Czy pszczoły wentylując chłodzą ul?
Twierdząco odpowiada większość pszczelarzy a o jakim chłodzeniu my mówimy jeśli w ulu jest 34 st C a na zewnątrz np +20 st ?
one wyciągają z ula produkt ich oddychania czyli CO2 który jako 1,5 raza cięższy od powietrza opada n a dno ula.
cdn

SJS

2025-01-30 05:13:37

cd odpowiedzi o możliwości przegrzania uli
Kilka dodatkowych uwag:
- pszczoły czy są czy nie podgrzewane muszą być w ulach które stoją w cieniu,
- wykluczam ule jednościenne - i jest tu kilka argumentów - po porównaniu mocy zużywanej przez grzałki w ulach dobrze ocieplonych i jednościennych okazało się, że te drugie potrzebowały dwa razy więcej mocy.
https://youtu.be/mQVGoTmsDvw
Czy pszczołom nie szkodzi, że muszą przechodzić przez grzałki na dennicy których temperatura waha się od 40 do 55 st C?
Powinno szkodzić warrozie - a czy jej szkodzi jeszcze nie wiem - na pewno nie szkodzi pszczołom. Stwierdzono, że przy gorących źródłach pszczoły pobierały wode o temperaturze około 70 st C.
Raz miałem przypadek i to tylko w jednym ulu gdy po zastosowaniu pasków spadło około pół szklanki pszczół martwych na dennice i żywe pszczoły miały problem z ich wyniesieniem. Ale w sąsiednich ulach przy takich samych grzałkach ten efekt nie wystąpił. cdn

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Kolejny krok w ratowaniu pszczół!

O co chodzi w BeePower!?

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 2.

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia