Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Komentarze do artykułów

Temperatury w ulu a życie pszczół Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 150

Przejdź do artykułu Temperatury w ulu a życie pszczół

Zaloguj się aby obserwować temat

SJS

2025-01-10 23:20:07

>Główne źródło grzewcze znajduje się w tułowiu owada. Ciepło powstaje w nim w wyniku ruchu mięśni. >
Pierwsze zdanie prawdziwe a drugie nie.
Rzeczywiście obecnie w świecie obowiązuje taka teoria że ciepło powstaje w wyniku ruchu mięśni. Dwa lata temu wysłałem do redakcji Pszczelarstwa w którym zakwestionowałem tę teorię argumentując dlaczego nie i podając dlaczego to jest przemiana chemiczna. Szkoda, że naczelnej Pszczelarstwa zabrakło odwagi aby opublikować mój artykuł.

PortalPszczelarski.pl

2025-01-11 23:17:14

@SJS, może Pan wysłać artykuł do nas - opublikujemy go. Proszę przesłać na redakcja@portalpszczelarski.pl

Kryspin

2025-01-12 07:55:32

Witam. Tego roczna zima jest bardzo nietypowa. Temperatury powyżej zera i nie wiele poniżej, powodują że rodzina pszczela zużywa mało pokarmu. I jak tak będzie dale ,powinna być w dobrej kondycji na wiosnę.

blondynekkrk

2025-01-14 21:30:18

@Kryspin, może to będzie pierwszy rok od dawien dawna, kiedy pszczelarze będą zadowoleni z zimy :) Co innego natomiast będą mówić ogrodnicy - kiepska zima = dużo robactwa :(

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Nan-e qandi

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Chałka z szafranem i miodem

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej