Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Komentarze do artykułów

Kradzież zasiedlonych uli - Mogiłowo koło Nidzicy Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1724

Przejdź do artykułu Kradzież zasiedlonych uli - Mogiłowo koło Nidzicy

Zaloguj się aby obserwować temat

blondynekkrk

2016-04-22 19:31:44

Że tak powiem - masakra! Jak można komuś ukraść aż 80 zasiedlonych uli! Ciekawe czy złodziej wiedział o chorobie syna...

Antoni

2016-04-22 19:39:28

Dziękuję za informację. Będę mieć na uwadze wszelkie przejawy "bogacenia się" innych czyimś kosztem.

mati

2016-04-22 19:57:09

jak sobie nie okamerowali uli to teraz jest problem ja sobie okamerowalem i spie spokojnie ale nie mam 80 wienc tez mnie to taniej wyszlo nirz pewnie im by wyszlo ale tzeba dbac o swoje a nie liczyc na szczenscie i ze nikt nikomu krasc nie bendzie

michal1972

2016-04-23 11:03:03

To musiała być zorganizowana grupa "pszczelarzy" albo osób posiadających wiedzę z pszczelarstwa. Nie jest możliwym, żeby ukradła tyle pni jedna osoba. Ciężar, który musiałby przenieść i czas żeby nie zostać postrzeżonym jest na tyle duży, że wątpliwym jest, aby temu podołała jedna osoba. Inna rzecz to sam fakt, że pasieka nie była monitorowana, bo gdyby była to by "gagatków" złapano na gorącym uczynku. Czasem kilkaset złotych z pozoru niepotrzebnego wydatku pozwoli uchronić nerwy i zniechęcić złodziei do kradzieży.

marcin

2016-04-23 15:06:24

Artykuł uzupełniłem o kilka szczegółów, w tym: to co Państwu Kołodziejskim zostało, gdzie była zlokalizowana pasieka oraz kiedy miało miejsce to felerne wydarzenie.

blondynekkrk

2016-04-24 09:15:22

Dobrze, że im zostało kilkanaście uli ale to raczej nie pomoże im w utrzymaniu się... Na jednej ze stron pojawiły się informacje, że możliwe, że te ule zostały już wywiezione za granicę. Podobno ule za granicą są bardzo drogie. Nie wiem na ile to możliwe żeby przewieźć tyle uli niepostrzeżenie przez granicę...

Weź udział w dyskusji:

Ostatnio na forum:

Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Biały miód leśny z Mount Oku

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.