Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna

Sosna na ule jednościenne Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 4554

Zaloguj się aby obserwować temat

michal-trabka

2015-10-20 20:01:03

Czy sosna to właściwe drewno na ule jednościenne? Czy możecie napisać mi dlaczego sosna, a nie inne drewno, lub dlaczego wszystko inne a nie sosna? Dzięki wielkie!

arek

2015-10-25 15:10:00

To ja się też spytam, czy lepsze są ule jednościenne od dwuściennych?

Maras62

2015-10-25 19:49:29

Ilu pszczelarzy , tyle opinii. Jak człowiek sam sprawdzi , to wtedy wie , a nie słucha bajek i opinii od ludzi którzy nie mają nawet żadnego ul, a tak często jest.Kto ma ocieplane powie ,że to brednie ul nieocieplany . Ja mam ocieplane i od tego roku mam jednościenne.Bałem się o wysokie temperatury , ale pszczółki sobie doskonale poradziły.poradziły.Natomiast mniej obawiam się o zimowanie , ale warunek silne rodziny.

henry650

2015-10-25 19:57:36

Od kilku lat posiadam ule jednoscienne wykonane z sosny naszej polskiej z bieszczad pszczolki swietniedaja sobie rade jak w zimie tak i w lecie ,dlaczego sosna bo najtansza i dostepna

Maras62

2015-10-25 20:13:06

A jak wyglądała by opcja ul z lipy jednościennego. Czy lipa na zewnątrz będzie dobrym materiałem??

henry650

2015-10-25 20:18:32

Nigdy nie mialem jednosciennych z lipy ale podejzewam jak sama nazwa mowi lipa ,mam ocieplane z lipy ale ja troche powykrecalo moze nie byla na tyle sucha i dlatego

marcin101

2018-02-17 18:26:45

lipę powykręcało - może jest zbyt duża wilgotność w ulu?

wiesiek451961

2018-02-17 22:45:22

To jest tak jak z samochodem jedni chwalą mercedesy drudzy uważają tylko toyotę. Moim zdaniem podstawowym kryterium wyboru ula jest region . Generalnie zdrowe i silne rodzinki poradzą sobie w każdym ulu, rzecz w tym ile energii stracą na utrzymanie odpowiednich warunków w ulu zarówno w lecie jak i w czasie zimowli, dlatego też rolą pszczelarza jest wybór takiego ula odpowiedniego w danym regionie .Na pewno potrzebna jest do tego duża wiedza i praktyka, ale myślę, że warto zadać sobie trudu aby poznać specyfikę życia pszczół i stworzyć im odpowiednie ,bo naprawdę proszę mi wierzyć zasługują na to.Kto tego nie rozumie niech zajmie się czymś innym.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Daniel Borak

Daniel Borak

Autor tekstów

Właściciel gospodarstwa pasiecznego Ślężańskie Miody i serwisu partnerskiego www.slezanskiemiody.pl

Projekt Bzykająca Przyczepka

Projekt Bzykająca Przyczepka Edukuje

VIII Agroturystyczne Święto Wina i Miodu Pitnego na Zamku Grodziec - relacja z wydarzenia

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Pierniczki na miodzie

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ogórki z miodem

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Zapobieganie i zwalczanie inwazji Varroa sp. u pszczoły miodnej