Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna

Co dzieje się z pszczołami podczas wybierania miodu? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1902

Zaloguj się aby obserwować temat

Bolo

2015-01-19 22:00:29

Witam, mam pytanie dotyczące miodobrania. Jak ściągamy korpus, który jest z miodem nad korpusem gniazdowym, to pszczoły które były w korpusie z miodem schodzą do korpus gniazdowego?

factis

2015-01-20 14:28:54

Nie do końca jestem pewien, czy dobrze zrozumiałem Twoje pytanie. Stosuje się przegonki zewnętrzne. Innymi słowy kawałek węża gumowego.

Wygląda to dokładnie tak: Kiedy masz pewność, że nadeszła pora miodobrania, zdejmujesz korpusy z miodem a na gniazdo kładziesz szczelną folię i z powrotem kładziesz na nią korpusy.

Następnie wkładasz jeden koniec węża do otworu w korpusie miodni (czyli miejsca gdzie pszczoły trzymają miód), a drugi koniec do otworu w korpusie gniazdowym (pod folią).

Po kilku / kilkunastu godzinach powinieneś mieć wolny od pszczół korpus z miodem.

michal1972

2015-01-21 08:29:26

Jak masz ul wielokorpusowy to pszczoły się między nimi przemieszczają. Jak ściągniesz korpus z miodem wraz z pszczołami, to gdzie one się udadzą? Musisz wcześniej podjąć odpowiednie działania.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ciasteczka imbirowe z miodem

Ogórki z miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Skład miodu

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele