Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna
Pasieka w przydomowym ogrodzie Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 5067Zaloguj się aby obserwować temat
ewa
2015-01-22 22:32:40
No tak Kraków to trochę daleko ja jestem z Łodzi. To czy duży czy mały ogródek nie ma większego znaczenia. Jeśli już pragnie się mieć pszczoły to trzeba dążyć do spełnienia marzenia. Mam nadzieję że pogłębiasz wiedzę jest teraz dużo książek i filmów w iternecie. Można poprosić o poradę pszczelarza od którego zakupisz pszczoły. Nie oszczędzaj nie kupuj tam gdzie niby tanio. Kup od profesjonalnego pszczelarza. Zajrzyj na stronę Sądeckiego Bartnika są tam fimy i książki. Polecam czasopismo Pasieka. Pszczelarz jak lekarz całe życie się uczy i pogłębia wiedzę. A ja też chętnie odpowiem na pytania.Jak już kupisz rodzinki zapisz się do Związku w Twojej okolicy. Tam też pomogą i doradzą. Wiem że na początku nie jest łatwo ale można dać radę i cieszyć się zdrowymi pszczołami i miodkiem.
factis
2015-01-25 15:37:55
@ewa zgodzę się z Tobą, że trzeba spełniać swoje marzenia i poszerzać wiedzę bez względu na doświadczenie. Ale nie do końca zgodzę się z Twoją wypowiedzią względem wielkości ogródka. Trzeba wziąć pod uwagę na jakie pożytki można liczyć. Po co komu pszczoły jak będzie je cały rok podkarmiał?
blondynekkrk
2015-01-26 09:21:37
@Ewa, bardzo dużo czytam, głównie w Internecie. Mam większość for przeczytanych oraz myślę, że wszystkie artykuły na tym portalu. I właśnie dlatego, że tak dużo mam przeczytane pojawiły mi się obawy. Duża liczba pszczelarzy narzeka na to, że dość szybko muszą podkarmiać pszczoły bo w okolicy pożytków jak na lekarstwo. Oczywiście, ratunkiem może być pasieka wędrowna, ale dla dwóch uli kupować przyczepkę to troszkę byłaby przesada :)
mati
2015-01-26 17:20:38
niema co sie zastanawiac tylko tszeba ule stawiac i pszczelazyc, pszczoly latajom do 3 kilometrow wiec znajdom jedzenie
blondynekkrk
2015-01-26 22:25:08
@mati, a jak nie znajdą? Niby tutaj jest troszkę pól ale obawiam się, że rolnicy dadzą o sobie znać wtedy kiedy nie powinni...
banan
2015-01-27 10:30:46
jak dla mnie to slodycze sciagna pszczoly do domu lub w okolice domu. jednym ze sposobow "odciagniecia" ich jest posadzenie po przeciwnej stronie lawendy - rosliny bardzo lubianej przez zapylajace owady
michal-trabka
2015-01-28 07:52:10
Na Twoim miejscu pogadałbym najpierw z sąsiadami, czy im będzie przeszkadzało, jak się pojawią zasiedlone ule. Jeżeli nie to ok. Wtedy bym zrobił rekonesans pożytków, a jeżeli nie znasz się na roślinach (a w jakimś stopniu chcąc pszczoły - powinieneś) to poszukałbym pszczelarza w Twojej okolicy i pogadał z nim. Pszczelarz pszczelarzowi wcale nie jest wilkiem.
michal1972
2015-02-02 22:19:19
@michal-trabka, zgadzam się i nie zgadzam. Pszczelarz pszczelarzowi potrafi być takim samym wrogiem jak Polak Polakowi za granicą. Najwyraźniej nie postawiłeś jeszcze komuś ula w miejscu, gdzie zwykle on stawiał. Jednak masz rację. Jak się człowiek nie zna, to lepiej żeby komuś zaufać i najlepiej, żeby to był pszczelarz, a nie jakiś wiejski męczybuła. Jeżeli nie jest to typowe blokowisko, a z tego co zrozumiałem - nie jest, to zawsze pożytki będą. Pytanie czy będzie zachowana ciągłość pożytków.
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
trutówka
19 Lipca 2026
PSZCZELARSTWO BEZ CHEMII - MICHAŁ SMYK
16 Lipca 2026
CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE.
28 Czerwca 2026
Karmienie lipcowe nowe rodziny
21 Czerwca 2026
Karmienie lipcowe nowe rodziny
21 Czerwca 2026
CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE.
17 Czerwca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Kim jest pszczelarz, a kim posiadacz uli?
30 Maja 2026
Apilarnil/czerw trutowy - jako surowiec
22 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026