Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna

Pasieka w przydomowym ogrodzie Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 4954

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

ewa

2015-01-22 22:32:40

No tak Kraków to trochę daleko ja jestem z Łodzi. To czy duży czy mały ogródek nie ma większego znaczenia. Jeśli już pragnie się mieć pszczoły to trzeba dążyć do spełnienia marzenia. Mam nadzieję że pogłębiasz wiedzę jest teraz dużo książek i filmów w iternecie. Można poprosić o poradę pszczelarza od którego zakupisz pszczoły. Nie oszczędzaj nie kupuj tam gdzie niby tanio. Kup od profesjonalnego pszczelarza. Zajrzyj na stronę Sądeckiego Bartnika są tam fimy i książki. Polecam czasopismo Pasieka. Pszczelarz jak lekarz całe życie się uczy i pogłębia wiedzę. A ja też chętnie odpowiem na pytania.Jak już kupisz rodzinki zapisz się do Związku w Twojej okolicy. Tam też pomogą i doradzą. Wiem że na początku nie jest łatwo ale można dać radę i cieszyć się zdrowymi pszczołami i miodkiem.

factis

2015-01-25 15:37:55

@ewa zgodzę się z Tobą, że trzeba spełniać swoje marzenia i poszerzać wiedzę bez względu na doświadczenie. Ale nie do końca zgodzę się z Twoją wypowiedzią względem wielkości ogródka. Trzeba wziąć pod uwagę na jakie pożytki można liczyć. Po co komu pszczoły jak będzie je cały rok podkarmiał?

blondynekkrk

2015-01-26 09:21:37

@Ewa, bardzo dużo czytam, głównie w Internecie. Mam większość for przeczytanych oraz myślę, że wszystkie artykuły na tym portalu. I właśnie dlatego, że tak dużo mam przeczytane pojawiły mi się obawy. Duża liczba pszczelarzy narzeka na to, że dość szybko muszą podkarmiać pszczoły bo w okolicy pożytków jak na lekarstwo. Oczywiście, ratunkiem może być pasieka wędrowna, ale dla dwóch uli kupować przyczepkę to troszkę byłaby przesada :)

mati

2015-01-26 17:20:38

niema co sie zastanawiac tylko tszeba ule stawiac i pszczelazyc, pszczoly latajom do 3 kilometrow wiec znajdom jedzenie

blondynekkrk

2015-01-26 22:25:08

@mati, a jak nie znajdą? Niby tutaj jest troszkę pól ale obawiam się, że rolnicy dadzą o sobie znać wtedy kiedy nie powinni...

banan

2015-01-27 10:30:46

jak dla mnie to slodycze sciagna pszczoly do domu lub w okolice domu. jednym ze sposobow "odciagniecia" ich jest posadzenie po przeciwnej stronie lawendy - rosliny bardzo lubianej przez zapylajace owady

michal-trabka

2015-01-28 07:52:10

Na Twoim miejscu pogadałbym najpierw z sąsiadami, czy im będzie przeszkadzało, jak się pojawią zasiedlone ule. Jeżeli nie to ok. Wtedy bym zrobił rekonesans pożytków, a jeżeli nie znasz się na roślinach (a w jakimś stopniu chcąc pszczoły - powinieneś) to poszukałbym pszczelarza w Twojej okolicy i pogadał z nim. Pszczelarz pszczelarzowi wcale nie jest wilkiem.

michal1972

2015-02-02 22:19:19

@michal-trabka, zgadzam się i nie zgadzam. Pszczelarz pszczelarzowi potrafi być takim samym wrogiem jak Polak Polakowi za granicą. Najwyraźniej nie postawiłeś jeszcze komuś ula w miejscu, gdzie zwykle on stawiał. Jednak masz rację. Jak się człowiek nie zna, to lepiej żeby komuś zaufać i najlepiej, żeby to był pszczelarz, a nie jakiś wiejski męczybuła. Jeżeli nie jest to typowe blokowisko, a z tego co zrozumiałem - nie jest, to zawsze pożytki będą. Pytanie czy będzie zachowana ciągłość pożytków.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Zmiany w podatkach i składkach ZUS dla pszczelarzy w 2017 roku

Praca na etat a pasieka do 80 pni

Zasady rozliczania się w ramach projektu WRPP w latach 2016/2019

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Nan-e qandi

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą