Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna

Pasieka w przydomowym ogrodzie Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 4955

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

blondynekkrk

2015-01-19 13:57:02

Tak sobie myślę, czy by może nie zacząć pszczelarzenia od dwóch uli. Jak myślicie, czy posiadając niedużą działkę z ogrodem warto postawić na niej dwa ule? Rodzice odradzają troszkę bo mówią, że ciężko będzie zjeść cokolwiek na tarasie w trakcie lata. Mają rację?

Lukasz_Baniak

2015-01-19 18:36:29

@blondynekkrk, jak niedużą? To pojęcie względne. Dla jednego nieduża to 8 arów, a dla drugiego to 80...

factis

2015-01-20 14:32:54

Biorąc pod uwagę dystans jaki pokonują pszczoły lecąc z i na pożytek, to nie uważam to za dobry pomysł. Jeszcze nie daj Bożę jak ustawisz ule wylotkami na dom. Wtedy życzę powodzenia.

ewa

2015-01-20 22:03:09

blondynekkrk zakładaj pasiekę i niczego sie nie obawiaj.Ja mam 7 uli wielkopolskich w ogrodzie 800m2. Czasem jakaś pszczoła wleci jednym oknem a drugim wyleci. Wymieniaj co roku lub co dwa lata nie dłużej matki i koniecznie musisz mieć łagodną rasę. Obchodź się z nimi dobrze, sprzątaj sprzęt pasieczny to będzie ok.

michal1972

2015-01-21 08:27:15

@ewa, a z czystej ciekawości, jakiej linii masz matki i jak tam z pożytkami?

@blondynekkrk, jedni widzą pszczoły i już dają dyla bojąc się o to, czy któraś przypadkiem nie zaatakuje. To są osoby nieświadome, które nie zdają sobie sprawy z tego, że pszczoła wie o tym, że jak kogoś użądli to także zginie. Poza tym jak nie będziesz wymachiwał rękoma ani stosował dezodorantów i innych perfum, to nie powinieneś mieć problemów.

ewa

2015-01-21 21:10:42

blondynekkrk a na pczątek zacznij od trzech żeby już coś z tego było. Dwa to stanowczo za mało.Skąd jesteś?
michal1972 Mam Krainkę Brzezinkę i buckfast. A pożytki są,tylko pogoda nie zawsze sprzyja. Drzewa owocowe, klony, lipy, wirzby, leszczyna, akacja, mnieszek jeśli ktoś nie skosi, nawłoć i różne krzewy i kwiaty ogrodowe.

Lukasz_Baniak

2015-01-22 07:45:37

@ewa to faktycznie masz tych pożytków sporo. Swoją drogą to masz rację z tą pogodą - daje się we znaki.

@blondynekkrk widzisz, ile osób tyle opinii, ale z drugiej strony jest też Ewa! Wiedz, że kobiety mają dar, którego my faceci możemy im tylko zazdrościć! A mowa o instynkcie. I mimo że ja bym Ci napisał pewnie, że szkoda czasu i ryzyka to napiszę - spróbuj! Sprawdź tylko wcześniej, czy ktoś jest uczulony. Wówczas musisz zakupić adrenalinę albo zrezygnować całkowicie z pszczelarzenia.

blondynekkrk

2015-01-22 10:29:15

@Ewa, jestem z okolic Krakowa. Cała działka to mniej więcej 12 arów ale stoi na niej dom, a przed nim jest spory parking. Generalnie ogródek malutki...

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą

Kopulacja i rozwój murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Hodowla murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich