Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna

Sposób na pozbycie się pszczół z ramek Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 7163

Zaloguj się aby obserwować temat

michal1972

2015-01-03 16:30:13

Muszę się z Wami podzielić skutecznym, choć jeszcze przeze mnie nie sprawdzonym sposobem, będącym alternatywą do stosowania podkurzacza czy aldehydu benzoesowego. Pszczoły można zrzucić z ramek za pomocą zwykłego domowego odkurzacza. Żeby nie być gołosłownym podrzucam filmik z serwisu Youtube:
Co Wy o tym myślicie?

factis

2015-01-04 18:38:57

@michal1972, muszę Ci Michale powiedzieć, że nie przestajesz mnie zaskakiwać, podobnie jak nasi koledzy zza wschodniej granicy. W sumie lenistwo jest matką wynalazków ale żeby posunąć się już do takiego stopnia, to już przesada ;-)

marcin

2015-01-05 12:56:50

Myślę, że ktoś faktycznie miał lenia i stwierdził, że to będzie najszybsze rozwiązanie. Odnoszę jednak wrażenie, że pszczoły są tylko bardziej poddenerwowane. Chyba, że to jakaś wyjątkowo łagodna rasa.

blondynekkrk

2015-01-13 17:32:04

Wygląda na to, że to jest całkiem fajny i innowacyjny (?) sposób na zrzucanie pszczół z ramek.

michal1972

2015-03-09 18:59:09

Dzisiaj znalazłem filmik z bardziej innowacyjnym pomysłem, a dokładniej z maszyną do automatycznego zdmuchiwania pszczół z ramek do transportówki.

Filmik z lektorem niemieckim ale dla tych, którzy nie rozumieją, wystarczy samo oglądanie:

Akcja od 1:10

Lukasz_Baniak

2015-03-10 12:43:20

@michal1972, faktycznie nie rozumiem nic co ten Pan mówi ale ta elektryczna (?) dmuchawa do pszczół daje radę. Bardzo moim zdaniem przyspiesza pracę przy miodobraniu.

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Daniel Borak

Daniel Borak

Autor tekstów

Właściciel gospodarstwa pasiecznego Ślężańskie Miody i serwisu partnerskiego www.slezanskiemiody.pl

Konferencja Pszczelarska: Gospodarka Pasieczna i Wychów Matek w sezonie 2015

Projekt Bzykająca Przyczepka Edukuje

Projekt Bzykająca Przyczepka

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Pszczoły w szkole w czerwcu

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Szkolny Dzień Pszczoły