Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna

Koszenie trawy wokół uli Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 5395

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

blondynekkrk

2014-06-30 11:17:39

W jaki sposób pszczelarze koszą trawę i inne chaberdzie w swojej pasiece? W końcu trawa dosyć szybko rośnie i może być dosyć uciążliwa...

pszczelarka78

2014-07-03 11:19:39

kosiarką

blondynekkrk

2014-07-05 11:04:56

No ale pszczoły nie będą żądlić? Dźwięk im nie będzie przeszkadzał albo nie będzie dla nich niebezpieczny? I jaką kosiarką? Elektryczną czy spalinową? A może podkaszarką?

Lukasz_Baniak

2014-07-06 12:51:31

Wiadomo że albo z samego rana albo późnym wieczorem. Lepiej elektryczna niż spalinowa bo mniej hałasuje. Czy to ma wpływ na pszczoły? Nie wiem. Ale ja tak robię i nikomu i niczemu to nie przeszkadza.

blondynekkrk

2014-07-10 14:52:29

A spalinowa szkodziłaby pszczołom?

emil

2014-07-10 23:41:46

Dźwięk silnika kosiarki może drażnić pszczoły. Nie zawsze jest możliwość koszenia trawy na pasieczysku kosiarką elektryczną. Powszechnie stosuje się kosiarki spalinowe w pasiekach, a pomimo to nie słyszałem, żeby coś złego się działo z pszczołami z tego tytułu.

factis

2014-07-31 08:40:09

Szybko i dokładnie. Najlepiej wieczorem (z rana masz rosę). Ja zwykłem nie zbierać trawy przed ulami. Niech sobie schnie. Ma super zapach a przy okazji przeszkadza nowej trawie rosnąć. A czym koszę? Podkaszarką. Polecam wszystkim zwłaszcza z tego powodu, że można dokładnie wykosić trawę.

Lukasz_Baniak

2014-08-03 06:54:27

Nie wiem blondynku. Nie wszyscy mają pieniądze na wymianę sprzętu. Jeszcze weź pod uwagę, że nie zawsze jest do czego kosiarkę elektryczną podłączyć...

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

BeePower! w Polsce i za granicą

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 2.

Enactus WSZiB i Portal Pszczelarski

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Kremowanie miodu – metody

Barciowisko 2015

Odnaleziono skradzione ule z Mogiłowa pod Nidzicą