Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna

Ile można mieć uli w pasiece? Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 4688

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

blondynekkrk

2014-05-13 08:02:01

Może głupie pytanie ale czy są jakieś ograniczenia? Np. chociażby z tego powodu, że przecież jedna osoba nie da rady się zajmować kilkoma tysiącami rodzin pszczelich...

michal1972

2014-05-14 09:27:07

Z mojego doświadczenia wynika, że tyle na ile pozwoli Ci zdrowie. Uwierz mi, że jako młody adept pszczelarstwa będziesz tak zestresowany, że 5 będzie dużo. Z czasem nabierzesz wprawy. Przestaniesz podejmować nerwowe decyzje. Mimo to dużo będzie zależało od Twojego zdrowia i wieku. Im będziesz starszy, tym podniesienie korpusu będzie kosztowało Cię więcej wysiłku i może dojść do takiego momentu, kiedy po prostu opadniesz z sił. Moim zdaniem optymalna liczba pni pszczelich przypadająca na jednego pszczelarza to między 50 a 80. Musisz sobie zdać sprawę, że pszczelarzenie to nie tylko zaglądanie do uli ale także walka z warrozą i kręcenie miodu.

mati

2014-05-15 09:09:31

nie ma ograniczen ale wjencej niz 100 sam niedasz rady

blondynekkrk

2014-05-18 20:44:19

Nie no zdaję sobie sprawę z tego, że z tysiącem sobie nie poradzę:) Ale w prawie nie ma jakiegoś górnego pułapu?

factis

2014-05-20 09:34:02

Nie ma ograniczeń żadnych. Chociaż biorąc pod uwagę zdrowy rozsądek, więcej niż setką nie jesteś się w stanie samemu zarządzać. Jeżeli jednak planujesz prowadzić pasiekę wędrowną, to liczba ta moim zdaniem powinna spaść do 60, max 70.

michal1972

2014-05-23 07:32:22

Nie słyszałem o górnej granicy. A moim zdaniem powinna takowa być. Przecież jak wspomniałem, pszczelarstwo to także walka z chorobami pszczół. Trzeba każdy ul ratować, nawet jak nie ma w nim np. varroa destructor.

factis

2014-05-24 10:23:40

Amen. Nic dodać, nic ująć.

banan

2014-05-27 09:38:07

nie ma ograniczonej mozliwosci, a przynajmniej ja sie z tym nie spotkalem. problem jednak polega na tym, ze im wiecej masz uli tym wiecej musisz poswiecic na nie czasu. w ktoryms momencie ci go najzwyczajniej zabraknie.

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Pancakes cytrynowe z miodem

Banan w cieście

Plackowe brownie z cukinią i miodem

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie