Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna

CO PRAWDA JEST DOPIERO 20 STYCZNIA ALE RODZINY JUŻ ZACZĘŁY CZERWIENIE. Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1148

Zaloguj się aby obserwować temat

Kryspin

2022-01-21 18:20:43

Ale od kilku dni sprawdzałem powałki w swej pasiece i co stwierdziłem. Otóż niektóre powałki są ciepłe. A to oznacza że matki pszczele rozpoczęły czerwienie. Na pewno przyczyniły się do tego ciepłe dni grudnia.Należy ocieplić ule od góry i dołu. a przy okazji sprawdzić stan pokarmu. A najlepiej podać ciasto pod powałkę.Przewidywania moje ,w tym roku zimy już w zasadzie nie będzie.Tylko przymrozki .

Kryspin

2022-02-11 17:51:36

W dniu 10 lutego pszczoły noszą pyłek z wczesnej leszczyny, niedługo tez zakwitną przebiśniegi. Potem to już wierzby i inne kwiecie.Sprawdzić czy rodziny czerwią ,podać ciasto i ocieplić jeśli czerwią.Powodzenia.

Kryspin

2022-03-15 18:41:58

Witam! 15 marca a wiosny bez przymrozków jakoś nie widać. SiłA RODZIN jak na tę porę nie jest duża, ale też wiosna z kwitnącym rzepakiem znacznie się opózni do lat ubiegłych. Oglądałem dziś rzepak jest kiepski przymrozki i susza nie sprzyjają mu.Prognozuję pierwsze kwiaty na rzepaku około 1 maja.

Weź udział w dyskusji:




  Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Sałatka z kurczakiem, marynowanym pieprzem i miodem

Lekka sałatka z miodowym dressingiem

Carpaccio z kaczki w miodowym dressingu

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Wigilijne łazanki na bogato

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą