Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna

Materiał na ule Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3326

Zaloguj się aby obserwować temat

Kacper88

2018-07-03 20:13:30

Witam wszystkich, pracuje w pasiece i chciałbym założyć swoją. Moje pytanie brzmi z jakiego materiału wybrać ule (może jakaś konkretna firma?). Typ ula dadant dennica wysoka higieniczna. Jak z ociepleniem górnym stosować dużo, mało? Pracuje na ulach drewnianych i góra jest dość mocno ocieplona (mi się wydaje za mocno). Dzięki z góry za jakąkolwiek odpowiedź.

blondynekkrk

2018-07-08 07:25:08

Hej! Każdy ma swoje jakieś upodobania. Część osób woli ule ze styroduru (bo są lżejsze) ale przez to i mniej trwalsze, część decyduje się na ule drewniane (bo są trwalsze), ale i cięższe. Co do producenta, to powiem Ci że trudno wskazać najlepszego. Moim zdaniem warto zaopatrywać się u mniejszych producentów bo bardziej szanują klienta. Im większa firma, a Ty masz składać małe zamówienie, tym bardziej mają Cię głęboko w poważaniu :)

Kryspin

2020-04-13 18:18:02

Witam! Odpowiadam dla blondynekkrk. Myślę że najlepiej kupić trwałe ule drewniane. Mam ule kupione od pana Mariana z Dywit. solidne wykonanie ,cena też przystępna.Są to ule wlk. 10 ramkowe. Mam takie ule,i moi koledzy, zakupione u pana Mariana. Jesteśmy zadowoleni.Mogę spokojnie polecać.

Dunes

2025-09-29 13:32:02

Cześć! Ule drewniane są sprawdzone, ale coraz więcej osób chwali ule styropianowe (np. firmy Lyson), które dobrze izolują i są lekkie. Co do ocieplenia – zbyt grube może zatrzymywać wilgoć, a pszczoły lepiej znoszą lekkie wychłodzenie niż zawilgocenie. Umiarkowane ocieplenie górne (np. mata lniana, cienka poduszka) zwykle wystarcza. Powodzenia w zakładaniu własnej pasieki!

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Lekka sałatka z miodowym dressingiem

Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

Kaczka z pieczarkami i miodem

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Szkolny Dzień Pszczoły

Pszczoły w szkole w czerwcu

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem

Placki z borówkami i miodem z cytryną

Omlet z ananasem, czekoladą i miodem