Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna

Materiał na ule Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 3473

Zaloguj się aby obserwować temat

Kacper88

2018-07-03 20:13:30

Witam wszystkich, pracuje w pasiece i chciałbym założyć swoją. Moje pytanie brzmi z jakiego materiału wybrać ule (może jakaś konkretna firma?). Typ ula dadant dennica wysoka higieniczna. Jak z ociepleniem górnym stosować dużo, mało? Pracuje na ulach drewnianych i góra jest dość mocno ocieplona (mi się wydaje za mocno). Dzięki z góry za jakąkolwiek odpowiedź.

blondynekkrk

2018-07-08 07:25:08

Hej! Każdy ma swoje jakieś upodobania. Część osób woli ule ze styroduru (bo są lżejsze) ale przez to i mniej trwalsze, część decyduje się na ule drewniane (bo są trwalsze), ale i cięższe. Co do producenta, to powiem Ci że trudno wskazać najlepszego. Moim zdaniem warto zaopatrywać się u mniejszych producentów bo bardziej szanują klienta. Im większa firma, a Ty masz składać małe zamówienie, tym bardziej mają Cię głęboko w poważaniu :)

Kryspin

2020-04-13 18:18:02

Witam! Odpowiadam dla blondynekkrk. Myślę że najlepiej kupić trwałe ule drewniane. Mam ule kupione od pana Mariana z Dywit. solidne wykonanie ,cena też przystępna.Są to ule wlk. 10 ramkowe. Mam takie ule,i moi koledzy, zakupione u pana Mariana. Jesteśmy zadowoleni.Mogę spokojnie polecać.

Dunes

2025-09-29 13:32:02

Cześć! Ule drewniane są sprawdzone, ale coraz więcej osób chwali ule styropianowe (np. firmy Lyson), które dobrze izolują i są lekkie. Co do ocieplenia – zbyt grube może zatrzymywać wilgoć, a pszczoły lepiej znoszą lekkie wychłodzenie niż zawilgocenie. Umiarkowane ocieplenie górne (np. mata lniana, cienka poduszka) zwykle wystarcza. Powodzenia w zakładaniu własnej pasieki!

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Kaczka po mazursku

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Zasady rozliczania się w ramach projektu WRPP w latach 2016/2019

Zmiany w podatkach i składkach ZUS dla pszczelarzy w 2017 roku

Kasa fiskalna - czy sprzedając miód musisz ją mieć?

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

Gniazdka z ciasta kataifi z miodem