Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Gospodarka pasieczna

Przechowywanie ramek i liście orzecha włoskiego Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 11753

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2

Lukasz_Baniak

2014-01-14 08:07:10

Mogę dopisać do tego co już napisałem, że tak robili też jego śp. rodzice (oboje byli pszczelarzami). Taka stara mądrość rzadko gdzie opisywana w książkach. A szkoda bo metoda zacna i ekologiczna.

WILK

2014-01-14 10:25:02

Również owadobójcze działanie na motylicę wykazują pary kwasu octowego lodowatego, używanego do odkażania plastrów w razie występowania choroby zarodnikowcowej. Na 10 plastrów przeznacza się 150-200 ml kwasu pod postacią nasączonej waty ligniny lub można nalać do jakiegoś małego pojemnika.
Ja tak robię co roku i nie mam problemów z motylicą.
Pozdrawiam łukasz

pszczelarka78

2014-01-16 23:14:00

Inni pszczelarze też spalają siarkę w pomieszczeniu zabiając motylicę

Strony: 1 2

Weź udział w dyskusji:

Ostatnio na forum:

Współpracują z portalem:

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim