Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Forum eksperckie

PSZCZELARSTWO BEZ CHEMII - MICHAŁ SMYK Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 1500

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2 3 4

Michal.S.

2025-09-16 18:43:43

Ruszyła przedsprzedaż książki "Hobbystyczne pszczelarstwo bez chemii"


Mogę z ręką na sercu napisać, że ją przeczytałem 😛, i polecam wszystkim, którzy chcą przywrócić pszczelarstwo w Centralnej Europie do jego właściwej, bezchemicznej formy.

Dużą część poświęciłem na odkłamanie historii polskiej pszczoły rodzimej. W rozdziale "Lokalność, a potencjał do prowadzenia pszczół bez chemii" tłumaczę, dlaczego sporą część tej publikacji poświęciłem właśnie stronie historycznej. Docenił to zresztą recenzent książki, prof. Adam Tofilski.

https://prezentdlapszczelarza.pl

Strony: 1 2 3 4

Weź udział w dyskusji:


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Skład miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu