Portal Pszczelarski

Forum pszczelarskie - Ekonomika pszczelarstwa

Cena miodu w 2016 r. Wróć do listy tematów

Liczba wyświetleń tematu: 13205

Zaloguj się aby obserwować temat

Strony: 1 2 3

blondynekkrk

2016-02-18 07:51:46

Tutaj jest informacja o tym, że cena miodu ma podobno spaść w tym roku ze względu na import taniego miodu głównie z Ukrainy.

http://www.tvp.pl/informacje-rolnicze/agrobiznes/wideo/17022016-1210/23779489

mati

2016-03-08 22:06:52

a ja sondze ze bendzie taka sama jak z poprzednim roku bo czemuby miala byc wyszsza lub niszsza

michal-trabka

2016-03-25 09:01:50

Duże znaczenie na cenę miodu będzie mieć pogoda. Powiedzmy sobie szczerze, jeżeli rośliny wypuszczą pąki/kwiaty i przyjdzie mróz to miodu nie będzie. Jak nie będzie to ceny automatycznie pójdą w górę bo zmniejszy się podaż. To zrozumiałe i bezdyskusyjne. Niestety albo stety jesteśmy zdani na pogodę. Cała rolnicza gałąź gospodarki jest. Będzie susza to będzie to samo co z mrozem. Będzie idealna pogoda to miodu będzie w bród no i cena jego będzie analogicznie niższa.

oro54

2016-03-25 13:20:08

Wydaje się, że poziom cen osiągnął poziom swoistej równowagi i akceptowalności przez klientów. Znaczy to, że ceny nie będą podlegać większym wahaniom w zależności od poziomu produkcji miodu krajowego. Mniejsza podaż miodu krajowego zostanie natychmiast zrównoważona większym importem miodów z „unii i poza unii” To, że ja będę miał mniejsze zbiory w danym sezonie nie wpłynie na cenę mojego miodu, a to dlatego, że nie będę chciał stracić stałych klientów, którzy są mi wierni już przez wiele lat i stanowią gwarancje bezproblemowego jego zbytu. Dlatego nie pozwalam sobie na uzupełnianie zapasów miodów importem. Jedyne odstępstwo czynię jedynie dla miodów odmianowych tj. spadzi iglastej, gryki i miodu z nawłoci, których odmian nie posiadam. Kupujący jest o tym fakcie poinformowany i wie, że moja osoba jest gwarantem jego jakości. Małe zbiory rekompensuję zwiększeniem produkcji odkładów, których produkcja jest mniej zależna od aury.

Antoni

2016-05-01 14:02:38

Rośliny pięknie nektarują. Jak tak dalej pójdzie to 2016 rok trzeba będzie uznać rokiem miodem płynącym. Aż oczy się cieszą na widok pracujących dziewczynek. Co do ceny to będzie taka sama jak w zeszłym roku albo i większa, bo w Polsce produkcja miodu jest i tak na niższym poziomie niż krajowe zapotrzebowanie (i to też tłumaczy import miodu zza granicy).

blondynekkrk

2016-05-13 07:17:00

Słyszałem, że mimo wahającej się pogody miodu rzepakowego będzie w tym roku bezliku :)

blondynekkrk

2016-05-30 16:15:21

No i co? Miałem rację! Ceny przynajmniej za miód rzepakowy są takie same jak w zeszłym roku!

MEtiu

2016-06-09 23:29:58

Drodzy koledzy..piszmy konkrety,nie ma się czego bać. Można śmiało i otwarcie pisać o cenach. Ja rzepak sprzedaje np po 30 zł.Jeśli ktoś uważa że drogo czy też za tanio,proszę o wypowiedz i uzasadnienie.Każdy może z nas popełniać błędy. Jestem jednak otwarty na rady. Powiem szczerze że nie zależy mi na tym miodzie rzepakowym..wywożę by rodziny się rozbujały. Nie można jednak zapominać by i ten rzepakowy mieć trzeba się napracować,a pszczółki też muszą zaiwaniać .Oczywiście nie twierdzę że miód rzepakowy jest gorszy od innych miodów

Strony: 1 2 3

Weź udział w dyskusji:

Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Różowe stringi z miodem

Śledzie w korzennej marynacie z miodem

Kurczak teriyaki z miodem

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich