Forum pszczelarskie - Ekonomika pszczelarstwa
Cena miodu w 2016 r. Wróć do listy tematów
Liczba wyświetleń tematu: 13205Zaloguj się aby obserwować temat
blondynekkrk
2016-02-18 07:51:46
Tutaj jest informacja o tym, że cena miodu ma podobno spaść w tym roku ze względu na import taniego miodu głównie z Ukrainy.
http://www.tvp.pl/informacje-rolnicze/agrobiznes/wideo/17022016-1210/23779489
mati
2016-03-08 22:06:52
a ja sondze ze bendzie taka sama jak z poprzednim roku bo czemuby miala byc wyszsza lub niszsza
michal-trabka
2016-03-25 09:01:50
Duże znaczenie na cenę miodu będzie mieć pogoda. Powiedzmy sobie szczerze, jeżeli rośliny wypuszczą pąki/kwiaty i przyjdzie mróz to miodu nie będzie. Jak nie będzie to ceny automatycznie pójdą w górę bo zmniejszy się podaż. To zrozumiałe i bezdyskusyjne. Niestety albo stety jesteśmy zdani na pogodę. Cała rolnicza gałąź gospodarki jest. Będzie susza to będzie to samo co z mrozem. Będzie idealna pogoda to miodu będzie w bród no i cena jego będzie analogicznie niższa.
oro54
2016-03-25 13:20:08
Wydaje się, że poziom cen osiągnął poziom swoistej równowagi i akceptowalności przez klientów. Znaczy to, że ceny nie będą podlegać większym wahaniom w zależności od poziomu produkcji miodu krajowego. Mniejsza podaż miodu krajowego zostanie natychmiast zrównoważona większym importem miodów z „unii i poza unii” To, że ja będę miał mniejsze zbiory w danym sezonie nie wpłynie na cenę mojego miodu, a to dlatego, że nie będę chciał stracić stałych klientów, którzy są mi wierni już przez wiele lat i stanowią gwarancje bezproblemowego jego zbytu. Dlatego nie pozwalam sobie na uzupełnianie zapasów miodów importem. Jedyne odstępstwo czynię jedynie dla miodów odmianowych tj. spadzi iglastej, gryki i miodu z nawłoci, których odmian nie posiadam. Kupujący jest o tym fakcie poinformowany i wie, że moja osoba jest gwarantem jego jakości. Małe zbiory rekompensuję zwiększeniem produkcji odkładów, których produkcja jest mniej zależna od aury.
Antoni
2016-05-01 14:02:38
Rośliny pięknie nektarują. Jak tak dalej pójdzie to 2016 rok trzeba będzie uznać rokiem miodem płynącym. Aż oczy się cieszą na widok pracujących dziewczynek. Co do ceny to będzie taka sama jak w zeszłym roku albo i większa, bo w Polsce produkcja miodu jest i tak na niższym poziomie niż krajowe zapotrzebowanie (i to też tłumaczy import miodu zza granicy).
blondynekkrk
2016-05-13 07:17:00
Słyszałem, że mimo wahającej się pogody miodu rzepakowego będzie w tym roku bezliku :)
blondynekkrk
2016-05-30 16:15:21
No i co? Miałem rację! Ceny przynajmniej za miód rzepakowy są takie same jak w zeszłym roku!
MEtiu
2016-06-09 23:29:58
Drodzy koledzy..piszmy konkrety,nie ma się czego bać. Można śmiało i otwarcie pisać o cenach. Ja rzepak sprzedaje np po 30 zł.Jeśli ktoś uważa że drogo czy też za tanio,proszę o wypowiedz i uzasadnienie.Każdy może z nas popełniać błędy. Jestem jednak otwarty na rady. Powiem szczerze że nie zależy mi na tym miodzie rzepakowym..wywożę by rodziny się rozbujały. Nie można jednak zapominać by i ten rzepakowy mieć trzeba się napracować,a pszczółki też muszą zaiwaniać .Oczywiście nie twierdzę że miód rzepakowy jest gorszy od innych miodów
Weź udział w dyskusji:
Ostatnio dodane posty:
Przełożenie pszczół z ula drewnianego do styropianowego
14 Kwietnia 2026
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
19 Marca 2026
Kwalifikacje rolnicze – czym są, co dają i jak je uzyskać
16 Marca 2026
14 Marca 2026
Ostatnio dodane tematy:
Aneta Strachecka: Pozwólmy pszczołom po prostu żyć
22 Marca 2026
10 Marca 2026
Bartnik Postępowy: Rady dla początkujących. List na marzec (1932.03)
10 Marca 2026
Wystawa ogrodnicza Barzkowicka Wiosna 2026
10 Marca 2026
Wywiad z Piotrem Tkaczukiem (Pasieka Tkaczuk)
19 Lutego 2026
Najaktywniejsi w tym tygodniu:
1. Kryspin: 1